Meghalt egy brit-izraeli testvérpár Ciszjordániában, egyre nagyobb a feszültség a Közel-Keleten

külföld
2023 április 07., 21:05

Egy 16 lány és 20 éves nővére meghalt, 48 éves édesanyjuk megsérült pénteken, amikor rálőttek a kocsijukra, majd utána karamboloztak Ciszjordánia északi részén. A lányok édesapja előttük haladt, egy másik kocsit vezetett.

Az áldozatok kettős állampolgárságú brit bevándorlók. A brit külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki, és a feszültség csökkentésére szólította fel a feleket. A területet ellenőrző Hamász üdvözölte a lövöldözést, de nem vállalta érte a felelősséget. Az izraeli rendőrség pedig felszólította az engedéllyel rendelkező állampolgárokat, hogy tartsák maguknál a fegyverüket.

photo_camera Izraeli légitámadás Gázában, 2023. április 7-én. Fotó: YOUSEF MASOUD/AFP

A térségben nagyon komoly feszültség alakult ki a szerda hajnali órák óta. Kedden 12 palesztin sérült meg, és százakat őrizetbe vettek, amikor izraeli rendőrök rajtuk ütöttek kelet-jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél. A felvételek, melyeken a rendőrök gumibottal és puskatussal palesztinokat vernek a Ramadán idején a muszlimok egyik legszentebb helyén, az iszlám világban hatalmas felháborodást váltott ki. Délen, a Gázai övezet határánál lövöldözés tört ki.

Csütörtökön 34 rakétát lőttek ki Libanonból és Gázából Izraelre. Ketten megsérültek, ilyen intenzív támadásra a 2006-os háború óta nem volt példa. Válaszul péntek reggel az izraeli légierő Gázában és Libanonban is objektumokat bombázott, ami felerősítette a félelmeket, hogy a konfliktusba a rakétatámadás mögött vélelmezhető Irán-közeli Hezbollah még aktívabban bevonódik.

Izraelt december óta az ország történelmének legjobboldalibb kormánya vezeti, melynek a palesztinokkal szembeni kemény fellépés volt az egyik legfontosabb ígérete. 2023 eddigi hónapjai a 2000-es évek intifádája óta a legvéresebbek voltak, 90 palesztin (a felük civil) és 16 izraeli (15 civil) halt meg. (Guardian)

Kiemelt videóink