Becker: A börtön brutális, teljes más, mint a filmeken

sport
2023 április 08., 06:57

A hatszoros német Grand Slam-tornagyőztes Boris Beckert áprilisban ítélte egy londoni bíróság két és fél év szabadságvesztésre, mert 2,5 millió font értékű vagyontárgyait rejtegette, hogy ne kelljen adósságot törlesztenie.

Decemberig börtönben volt, majd kitoloncolták Németországba. Akkor adott már egy interjút a Sat1 televíziónak, lefogyva, új hajszínnel és frizurával ült a kamerák előtt, most a BBC-nek nyilatkozott.

„Általában jó vagyok az ötödik játszmákban. Az első kettőt megnyertem, a következő kettőt elvesztettem, most azt tervezem, hogy a döntő játszmát megnyerem” - adott összegzést eddigi életéről a tenisz nyelvén az 55 éves egykori játékos. Sajnálja, hogy nem volt kézikönyve a tinédzserkori sikerei után - 17 évesen már Wimbledont nyert - a hírnév kezelésére.

Beckerrel kapcsolatban a legérdekesebb az, hogyan viselte a börtönbüntetést. Nos, brutális élményként írta le, más, mint amilyennek az ember a filmeken képzeli. Úgy érzi, erősebb, jobb ember lett tőle. Gyilkosok, drogdílerek, erőszaktevők, csempészek és más veszélyes bűnözők vették körül, minden nap a túlélésért harcolt. „Gyorsan körül kell magad venni kemény srácokkal, mert védelemre van szükséged” - mondta. A legendás teniszmúlt odabent semmit az égvilágon nem jelentett.

Borsi Becker március végén egy baden-württembergi beszélgetésen
photo_camera Borsi Becker március végén egy baden-württembergi beszélgetésen Fotó: PHILIPP VON DITFURTH/dpa Picture-Alliance via AFP

Becker a legnehezebbnek azt nevezte, hogy a börtönben csak saját magára volt utalva, mélyre kellett ásni az erősségei és a gyengeségei után kutatva.

A teniszező 2024 októberéig nem térhet vissza az Egyesült Királyságba. Hiányzik neki London, Wimbledon. A BBC-vel tárgyalásokat folytat arról, hogy bekapcsolódhatna a wimbledoni közvetítésekbe, bár személyesen még jövőre se tud jelen lenni.

Szerencsésnek nevezte magát, hogy meg tud állni a saját lábán, a partnere se hagyta el.

Becker az interjúban túlélőnek nevezte magát.