Brit hírszerzés: nagyon valószínű, hogy nem sikerült tönkretenni Ukrajna energetikai hálózatát

háború
2023 április 08., 10:48
Karácsony Odeszában: az áramszünet alatt csak a fa világít
photo_camera Karácsony Odeszában: az áramszünet alatt csak a fa világít Fotó: OLEKSANDR GIMANOV/AFP

Az Ukrajna egységes energetikai rendszerének tönkretételére irányuló műveletek nagy valószínűséggel kudarcot vallottak - írja friss hírszerzési értékelésében a brit védelmi minisztérium.

Az agresszor már korábban is rombolta az ukrajnai infrastruktúrát, de tavaly októbertől szisztematikusan és koncentráltan támadta Ukrajna energetikai rendszerét, nagy számban alkalmazva rakétákat, robotrepülőgépeket és pilóta nélküli repülő eszközöket. Rácz András decemberben írt nagy elemzést ennek eszközeiről és várható hatásairól, miután a hadművelet eljutott oda, hogy az ukránok minden helyreállítási erőfeszítése ellenére energetikai vészhelyzetet kellett elrendelni, mert az Ukrenergo állami vállalat a fogyasztók több mint felét nem tudta ellátni. Az Oroszország-szakértő akkor úgy vélekedett, hogy „az energiarendszer elleni támadások mögött valószínűleg éppen ez az orosz megfontolás húzódik meg: azzal, hogy újra menekültek százezreit zúdítja Európára, Moszkva abban bízhat, hogy ezzel esetleg rá tudja venni az európai kormányokat, hogy tárgyalásokra kényszerítsék az ukrán vezetést.”

Robert Habeck német miniszter megtekinti egy Kijev melletti kórház napelemeit április 4-én
photo_camera Robert Habeck német miniszter megtekinti egy Kijev melletti kórház napelemeit április 4-én Fotó: CHRISTOPH SOEDER/dpa Picture-Alliance via AFP

A támadások március eleje óta erősen megritkultak, és a jövőben csak kisebb rakétázásokra számít a brit hírszerzés. Az ukrán hálózatot folyamatosan foltozgatják, többek között legalább 100 tonnás transzformátorokat is szállítanak és üzemelnek be ott, ahol kell. Ez nyilván komoly loisztikai kihívás, de az enyhébb idővel csökkenni fog az energetikai rendszerre nehezedő nyomás, és a brit jelentés szerint az ukránok már elkezdték a felkészülést a következő télre.