Hivatalos: kémkedés miatt vádat emeltek az oroszok a Wall Street Journal újságírója ellen

külföld
2023 április 08., 09:55

Március 30-án Jekatyerinburgban vették őrizetbe, mostanra pedig biztossá vált, hogy az orosz nyomozóhatóság kémkedés miatt vádat emelt Evan Gershkovich, a Wall Street Journal (WSJ) újságírója ellen, írja a BBC.

A 31 éves Gershkovich-ot az ellene hozott vádakat kategorikusan visszautasította, a WSJ pedig követelte a szabadon bocsátását. A Kreml szerint az újságírót tetten érték.

Gershkovich tapasztalt újságíró volt, az egyik legismertebb volt a Moszkvában dolgozók körében. BBC-s kollégája, Steve Rosenberg kiváló riporterként és elvhű újságíróként jellemezte. Több mint egy éve tudósítja lapját Oroszországból, korábban az AFP hírügynökségnél és a Moscow Times-nál dolgozott, pályafutását az USA-ban kezdte.

A Fehér Ház elítélte az őrizetbe vételét, a szenátus republikánus és demokrata párti vezetői közös nyilatkozatban álltak ki mellette. „Az újságírás nem bűncselekmény” - áll a Mitch McConnell és Chuck Schumer által jegyzett dokumentumban.

Az orosz külügyminisztérium szerint reménytelen és értelmetlen az orosz hatóság nyomás alá helyezése az ügyben.

Az őrizetbevétel körülményeiről azt lehet tudni, hogy múlt hét csütörtökön Gershkovich a Moszkvától 1600 kilométerre fekvő Jekatyerinburgban volt, a sofőrje kitette őt egy étteremnél, két órával később pedig elérhetetlen volt telefonon. Hiába keresték, sehol nem találták.

Gershkovich egy 2021-es fotón
photo_camera Gershkovich egy 2021-es fotón Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A nyomozók állítása szerint Gershkovich „az amerikai fél utasítására államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről”.

Gershkovich és ügyvédje néhány napja fellebbezett a május 29-ig elrendelt előzetes letartóztatása ellen.

Az újságíró eddigi utolsó írása a WSJ-on múlt héten jelent meg, Oroszország hanyatló gazdaságáról szól.

Oroszországban akár 20 év is kapható kémkedésért.