Orbán neve is feltűnt az amerikai titkosszolgálat legnagyobb szivárogtatási botrányában

külföld
2023 április 08., 18:21

Egy halom olyan dokumentum jelent meg a Discordon, a Twitteren és a Telegramon, amik az amerikai titkosszolgálat titkos jelentéseinek tűnnek. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos dokumentumokkal kapcsolatban a New York Times-nak tisztségviselők elismerték, hogy azok valódi hírszerzési és műveleti tájékoztatóknak tűnnek, amiket a Pentagon vezérkara állított össze a kormány hírszerző szerveinek jelentései alapján, de legalább az egyiket valamikor később módosították az eredetihez képest.

A lapnak egy katonai elemző azt mondta, hogy a dokumentumok egy bizonyos részét úgy módosíthatták az eredetihez képest, hogy túlbecsülje az ukrán veszteségeket, az oroszokét pedig enyhítse. A dokumentumok arra is rámutatnak, mennyire mélyen látnak bele az amerikaiak az orosz hírszerzés működésébe. Emiatt a szivárogtatások károkat is okozhatnak az ukrajnai háborús törekvéseknek, mivel az oroszok jobban tudják, mire kell figyelniük. Az FBI pénteken már vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, milyen forrásból szivároghattak ki a jelentések, de ez nem lesz könnyű, mert több száz vagy több ezer tisztviselőnek lehetett hozzáférésük.

A dokumentumokból kiderül, hogy szinte mindegyik orosz biztonsági szolgálathoz sikerült beférkőznie az Egyesült Államoknak. Az egyik szigorúan titkosnak minősített jelentés arról szól, hogy az orosz vezérkar milyen tűzzónákat tervez létrehozni a NATO-országokból Ukrajnának szállított harckocsik ellen. És hogyan tanítják be a katonáknak a nyugati harckocsik sebezhetőségét. Egy másik bejegyzés arról szól, hogy a GRU, Oroszország katonai hírszerző egysége Afrikában információs kampányt indított, hogy a közvéleményt az Egyesült Államok ellen hangolja és az orosz külpolitikát népszerűsítése. Az orosz Nemzeti Védelmi Parancsnokság pedig az egyik dokumentum szerint az orosz erők csökkent harcképességét is beismerte.

De van olyan is, amiben az orosz védelmi minisztérium konkrét helyszíneket jelöl meg Odesszában és Mikolajevben, amikre március 3-án rakétacsapásokat akart mérni, hogy drónokat és légvédelmi ágyúkat semmisítsen meg. Az ilyen információkat az ukránok a védekezésnél is tudják hasznosítani. Ugyanakkor a hírszerzési jelentések azt mutatják, hogy az Egyesült Államok Ukrajna legfelsőbb katonai és politikai vezetői után is kémkedik.

A Yahoo News SZIGORÚAN TITKOS feliratú dokumentumokról is beszámolt, amiknek a hitelességét ugyanakkor nem tudták igazolni. Előfordulhat, hogy ezek közül néhány vagy az összes hamisítvány, vagy az eredetiek manipulált változatai. Ezek között megemlítenek egy olyan szigorúan titkos CIA-jelentés is, miszerint az Orbán Viktor által vezetett Magyarország NATO- és EU tagsága ellenére még mindig közel áll Oroszországhoz, és az Egyesült Államokat tekinti az egyik legjelentősebb geopolitikai ellenfelének.