Nagyon hamarosan India lesz a Föld legnépesebb országa

emberek
2023 április 10., 16:24

A nagyon közeli jövőben, akár már április közepén átveheti „a világ legnépesebb országa" címet India, megelőzve az ötvenes évek óta csúcstartó Kínát. Mindkét ország népessége külön-külön meghaladja az 1,4 milliárdot, összesen pedig a Föld mintegy nyolcmilliárd lakójának több mint egyharmadát teszik ki.

Itt nem csak arról van szó, hogy melyik országban él a legtöbb ember, a fordulat komoly társadalmi és gazdasági következményekkel járhat: Indiában emelkedik a munkaképes korúak száma és csökkent a csecsemőhalandóság is, ami pörgetheti a gazdasági aktivitást, Kínában viszont egyre kevesebb aktív dolgozónak kell gondoskodnia az idősödő lakosságról.

Mivel a népességre vonatkozó számokat csak becsülni lehet, azt is lehetetlen pontosan megállapítani, mikor történik meg a helycsere. A szakemberek korábban arra számítottak, hogy India csak az évtized végére fogja megelőzni Kínát, de utóbbi népszaporulatának csökkenése miatt ez az időpont előrébb került. Pedig a Kínai Kommunista Párt nagy erőfeszítésekkel próbálta elkerülni ezt: ezért hagytak fel hét éve az egykepolitikával, és kezdték szorgalmazni a két-, majd háromgyerekes családmodellt is.

(via AP)