Az orosz hadsereg felperzselt föld taktikával támadja Bahmutot

háború
2023 április 11., 05:21

Az orosz erők heves légicsapásokkal és tüzérséggel támadták a kelet-ukrajnai frontot, legalább tíz várost és falut, köztük Bahmutot, Advijivkát, Csasziv Jart. „Az ellenség a Szíriából ismerős felperzseltföld-taktikára váltott. Az épületeket és állásainkat bombázással és tüzérséggel pusztítja” - mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka Bahmuttal kapcsolatban. A parancsnok szerint a helyzet „nehéz, de kontrollálható”, és azt is elmondta, hogy az Oroszország által Bahmutba küldött különleges Wagner-alakulatok is kifáradtak.

Bahmut ukrán védői Sz60-as légvédelmi ágyúval lövik az orosz állásokat 2023. március 20-án.
photo_camera Bahmut ukrán védői Sz60-as légvédelmi ágyúval lövik az orosz állásokat 2023. március 20-án. Fotó: Aris Messinis/AFP

A Moszkva támogatását (és vélhetően irányítását is) élvező donyecki szakadár régió vezetője, Gyenyisz Pusilin állítása szerint Bahmut 75 százaléka már az orosz csapatoké, bár a város elestéről még szerinte is korai beszélni.

A délebbre fekvő Avdijivkáról Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója azt mondta, hogy a várost „teljesen lerombolták” az oroszok, és körülbelül 1800 ember van még ott.

Eközben a CNN arról számolt be, hogy a titkos amerikai dokumentumok kiszivárgása miatt az ukrán vezetésnek módosítania kellett a régóta tervezett ellentámadás részletein. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó azt mondta, hogy Kijev stratégiai tervei változatlanok, de a konkrét taktika mindig változhat. Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Reutersnek azt mondta: „Azoknak a köre, akik az információk birtokában vannak, rendkívül szűkös.” (Reuters)