Moszkva bekeményít: bezárják a kiskapukat a behívást megtagadó orosz civilek előtt

háború
2023 április 11., 14:03
Orosz katonák Ukrajnában 2022. június 27-én.
photo_camera Orosz katonák Ukrajnában 2022. június 27-én. Fotó: Alekszej Majsev/Sputnik via AFP

Az orosz alsóház, a Duma képviselői kedden megszavazták az elektronikus katonai behívók bevezetésének lehetőségét.

Az intézkedés célja, hogy a sorkötelességre fogható fiatalok nehezebben tudják kicselezni behívásukat az orosz hadseregbe.

A képviselők kétszer és villámsebességgel szavaztak az intézkedésről, a Reuters pedig – valamelyest meglepő módon – arról ír, hogy több képviselő szóvá is tette, amiért ilyen sebesen kellett voksolni a javaslatokról, és nem volt idejük érdemben megvitatni azokat.

Moszkva minden lehetséges eszközt igyekszik bevetni annak érdekében, hogy mobilizálja Oroszország sorköteles lakosságát. Annak ellenére látványos ez az igyekezet, hogy hivatalos közlések szerint a Kreml egyelőre nem tervezi, hogy további civileket kényszerít bevetésre Ukrajnában.

Oroszország több mint 300 ezer állampolgárt mozgósított tavaly, hogy vegyenek részt valamilyen módon az ukrajnai területeken zajló „különleges hadműveletekben”. Hivatalosan a cél most az, hogy olyan képzett önkénteseket toborozzanak, akik motiváltak a bevetésben.

Dmitrij Peszkov kormányzati szóvivő szerint a megszavazott változtatás célja, hogy tökéletesítsék és modernizálják a katonai mozgósítás rendszerét. A tavalyi részleges mozgósítás híre nyomán fiatalok tízezrei hagyták el Oroszországot, és tüntetésekre is sor került. Peszkov szerint a mostani döntés nyomán nem kell számítani arra, hogy újabb tömegek hagynák el az országot.

Az új rendszerben a sorozásra való felhívást elektronikusan továbbítják majd az érintetteknek, így azok nem hivatkozhatnak arra, hogy nem kapták fizikailag kézhez a behívóikat.

A továbbiakban, annak, aki behívót kap, de nem jelenik meg sorozásra az előírt helyen és időpontban, automatikusan megtiltják, hogy elhagyja Oroszországot. A gyors szavazás és az intézkedés egyik közvetlen előzménye, hogy néhány napja három év börtönt kapott két orosz férfi, akik a behívóik kézbesítése ellenére nem voltak hajlandók bevonulni a seregbe.

Jurij Degtyarev és Alekszej Szelivanov voltak az elsők a háború kirobbantása óta, akiket őrizetbe vettek azért, mert megtagadták a szolgálatot. (Reuters)