Orbán a jövőben is szívesen működne együtt a Magyar Orvosi Kamarával

POLITIKA
2023 április 11., 16:54

A jobbikos Lukács László György arról kérdezte a miniszterelnököt a parlamentben, hogy legyen-e népszavazás, vagy legalább a tagokat kérdezzék meg a kötelező tagságról és tagdíjról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában, ha már az Orvosi Kamaránál pár nap alatt sikerült megszüntetni.

Orbán Viktor szerint a kamara belső ügyeiben kizárólag a kamara illetékes. Majd arról kezdett beszélni, hogy a magyar kormány általában partnerként fogadja el a kamarákat, szívesen működnek velük együtt. Köszönetet mondott az Orvosi Kamarának, hogy segítettek kiszorítani a hálapénzt az egészségügyi rendszerből, majd azt mondta,

szívesen együttműködnek vele a jövőben is,

és a belügyeikbe sem kívánnak beleavatkozni. A kötelező tagság hirtelen megszüntetését azzal indokolta, hogy azt nyomásgyakorlásra, vagyis hatalommal való visszaélésre használják fel.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Februárban a kormány pár nap alatt átverte azt a törvényt, ami a kötelező tagság megszüntetésével gyakorlatilag legyalulja a Magyar Orvosi Kamarát. Ezzel reagáltak arra, hogy a kamara arra szólította fel a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendszer kialakításához szükséges szerződéseket. Az egészségügyi államtitkár pénteken pedig már arról beszélt, hogy szerinte a kamara a baloldal megrendelésére tiltakozott.

Viszontválaszában Orbán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaráról azt mondta, a kötelező tagságról csak a tagok dönthetnek.

„Ha a Kereskedelmi és Iparkamara tagjai összegyülekeznek, eldöntik, hogy másképpen szeretnének működni, mint eddig, akkor nekünk egyetlen dolgunk van, hogy ezt tudomásul fogjuk venni. De mi helyettük nem hozhatunk ilyen döntést.”