USA: Oroszország jogtalanul tartja fogva a Wall Street Journal újságíróját

külföld
2023 április 11., 06:46

Jogtalanul tartják fogva Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal (WSJ) újságíróját Oroszországban, közölte az amerikai kormány, amely fel is szólított a tapasztalt oroszországi tudósító azonnali szabadon engedésére, írja a BBC. A Szovjetunió összeomlása óta ez az első alkalom, hogy az orosz hatóságok kémkedéssel vádolnak egy amerikai újságírót.

A 31 éves Gershkovichot - aki amerikai állampolgár - március 30-án vették őrizetbe Jekatyerinburgban, majd az orosz nyomozóhatóság kémkedés miatt hivatalosan vádat emelt ellene szombaton. Az újságíró az ellene hozott vádakat kategorikusan visszautasította, a WSJ pedig követeli a szabadon bocsátását. A Kreml szerint az újságírót tetten érték.

Gershkovich tapasztalt újságíró, az egyik legismertebb a Moszkvában dolgozók körében. BBC-s kollégája, Steve Rosenberg kiváló riporterként és elvhű újságíróként jellemezte. Több mint egy éve tudósítja lapját Oroszországból, korábban az AFP hírügynökségnél és a Moscow Times-nál dolgozott, pályafutását az USA-ban kezdte.

Gershkovich egy 2021-es fotón
photo_camera Gershkovich egy 2021-es fotón Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Az USA-ban a jogtalanul fogva tartottként való megjelölés azt jelenti, hogy az illető ügye átkerül a túszügyekért felelős különmegbízott irodájához. Ez az intézkedés felfokozza az ügy hivatali fontosságát, és lehetővé teszi az amerikai kormány számára, hogy több forrást szánjon Gershkovich szabadon engedésének elérésére.

Anthony Blinken, "kijelentette, hogy Evan Gershkovich-ot Oroszország jogtalanul tartja fogva", és követelte "azonnali szabadon engedését" - nyilatkozta az USA külügyminiszterének szóvivője, Vedant Patel. Emellett Blinken elítélte "a Kreml független hangok elleni folyamatos elnyomását Oroszországban, valamint [a moszkvai vezetés] igazság elleni folyamatos háborúját".

Kiemelt videóink