Az Egyesült Államok szankciós listára vette Laszlóczki Imrét, az IIB bank magyar alelnökét

külföld
2023 április 12., 14:47

Felvette Oroszországgal szembeni szankciós listájára Laszlóczki Imrét, az orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) magyar alelnökét az amerikai pénzügyminisztérium illetékes hivatala, az OFAC.

Laszlóczki Imre, a Nemzetközi Befektetési Bank magyar alelnöke.
photo_camera Laszlóczki Imre, a Nemzetközi Befektetési Bank magyar alelnöke. Fotó: botost/444.hu

Az OFAC oldalán megjelent, nagyon is technikai jellegű közlemény szerint Laszlóczki a különleges besorolású állampolgárok listájára került fel több orosz állampolgár társaságában. A listára felkerültekről változatos mennyiségű információt osztott meg az OFAC, Laszlóczki esetében azonban csak nevét, lakóhelyét, születési idejét és helyét, valamint nemzetiségét és nemi hovatartozását tették közzé, és annyi megjegyzést fűztek hozzá, hogy mint személyt szankcionálják.

Külön entitásként, jogi személyként felkerült a szankciós listára maga az IIB is, amely egykor a szocialista blokk országainak közös bankja volt, és az elmúlt években került az érdeklődés középpontjába, azután, hogy a magyar kormány Budapesten biztosított székhelyet a banknak, amiben Magyarország a mai napig részvényes maradt, bár a szomszédos egykori szocialista országok sorban elhagyták azt.

Laszlóczki mellett szankciós listára került Georgij Nugzarovics Potapov és Nyikolaj Nyikolajevics Koszov is, mindkét orosz állampolgár budapesti lakos, Koszov az IIB elnöke, Potapov az alelnöke.

UPDATE 17:35: A magyar állampolgárt és budapesti lakosokat érintő szankciókat aztán David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerda délutáni sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentette. „Ez a bank és az általa itt foglalkoztatott emberek veszélyt jelentenek a magyar nép biztonságára és szuverenitására, és a szomszédos országokéra is. A bank ideérkezése óta nagyon sok alkalommal figyelmeztettük magyar barátainkat erre a veszélyre, és mostanra NATO-szövetségeseink közül csak a magyar állam maradt részvényese ennek a banknak” – mondta Pressman nagykövet, aki ezzel együtt úgy gondolja, hogy egy hajóban evezünk mi, magyarok és amerikaiak, egy nagyon veszélyes helyzetben. A magyar kormánynak azonban meg kell értenie, hogy a kémbank egy kötelezően megoldandó probléma.

Arról, hogy szerdán magyar állampolgárokat érintő szankciókat jelenthetnek be, napok óta terjednek pletykák, ezekről Magyari Péter kedden számolt be.