Gond nélkül átszelte Európát, aztán Borsodban valaki kilőtte a svájci farkast

GYÁSZ
2023 április 12., 16:48

Az M237 jelű svájci farkas rekorodkat döntött azzal, hogy Graubünden kantonbból kiindulva 2022 júniusa és 2023 márciusa között 2000 kilométert tett meg Magyarországig. Nógrádban egy felvétel is készült róla. Azonban a Boon.hu információi szerint a borsodi Hidasnémeti környékén egy vadász kilőtte a Svájcból érkezett farkast. A lap szerint az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

M237 Nógrádban
photo_camera M237 Nógrádban Fotó: Papp Ferenc természetvédelmi őr, Nógrádi Tájegység (BNPI)

A farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, ezért nem vadászhatók. A farkas engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást – károsítása, zavarása bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A farkasokat a XX. század közepére szinte teljesen kiirtották Magyarországon, majd az 1970-es évekből újra voltak észlelések az Északi-középhegység kevésbé zavart részein. Az utóbbi évtizedekben pedig néhány család stabilan megtelepedett az országban.

Az M237 jelű állat 2021-ben született a svájci Graubünden kantonban, majd onnan indulva 2022 júniusának végén lépte át az olasz határt, az Alsó-Rengadine vidékén. Körülbelül tíz napig gyalogolt Dél-Tirolban, majd átlépte az osztrák határt is. Onnan észak, majd később északkelet felé fordult. Októberben Innsbruck térségében járt, ahonnan Tirolon keresztül folytatta útját Bécs felé. A fiatal farkas ezután a Dunáig vándorolt, majd meggondolta magát, és délkeletre vonult. Február közepén átlépte a magyar határt, majd Budapest felé vette az irányt.

link Forrás