Macron megüzente az amerikaiaknak, hogy a szövetségesek nem egyenlők a vazallusokkal

külföld
2023 április 12., 19:49

A francia elnök szerdán Amszterdamban beszélt arról, hogy az Egyesült Államok szövetségesének lenni nem jelenti azt, hogy a vazallusává válunk. Emmanuel Macron vasárnap, pekingi látogatásáról hazatérve a Les Échosnak azt nyilatkozta, az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie Tajvan ügyében.

A kínai hadsereg szombaton kezdett háromnapos hadgyakorlatba a Tajvani-szorosban. A francia elnök szerdán kijelentette, ezt az álláspontját fenntartja, és továbbra is támogatja a helyzet békés megoldását a feszültség fokozódásának elkerülése érdekében. „Szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk, és nem jelenti azt, hogy nincs jogunk a saját fejünkkel gondolkozni. Franciaország Tajvan status quójának fenntartása mellett áll, támogatja az »Egy Kína« politikát és a helyzet békés megoldására irányuló törekvéseket.”

photo_camera Fotó: PETER DEJONG/ANP via AFP

A francia elnök emlékeztetett arra is, hogy pekingi útja előtt telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és egyetértettek abban, hogy az indiai-csendes-óceáni térségnek nyitottnak kell maradnia, és tiszteletben kell tartani a nemzetközi jogot.

Macron hollandiai látogatásának mindkét napját tüntetők zavarták meg. Keddi ünnepélyes beszédét félbeszakították a francia jogállamiság, különösen a vitatott nyugdíjreform miatt. Szerdán Amszterdamban két embert letartóztatott a rendőrség, mivel támadó jelleggel közelítettek az elnök felé a Franciaországban jelenleg folyó tünetesek tiltakozó dalát énekelve. (France24/MTI)