20 év körüli fegyverrajongó férfi szivárogtathatta ki az amerikai titkosszolgálat bizalmas jelentéseit

külföld
2023 április 13., 05:12

A nemzetbiztonsági vizsgálatot kiváltó titkos amerikai dokumentumok kiszivárogtatója egy húszas éveiben járó fegyverrajongó férfi, aki egy katonai bázison dolgozott, írta szerdán a Washington Post egy online chatcsoport tagjaira hivatkozva.

photo_camera Fotó: DARNELL T. CANNADY/AFP

Az illető a Discord azonnali üzenetküldő platformon osztotta meg a titkos információkat egy körülbelül két tucat férfiból és fiatal fiúból álló csoporttal, akik szeretik a fegyvereket, a katonai felszereléseket és Istent, írta a Post.

Az illető az OG (Original Gangster) nevet használta, ami eredeti gengsztert, vagy a régi iskola hagyományőrzőjét jelenti. A személyt a Post egyik forrása a 20-as évei elején-közepén járóként írta le, és a csoport tagjai felnéztek rá. „Jó formában van. Erős. Fegyver van nála. Kiképzett. Nagyjából minden, amit egy őrült filmben láthat az ember” – mondta a chatcsoport egyik tagja.

A Reuters nem tudta ellenőrizni a jelentés részleteit. A Védelmi és az Igazságügyi Minisztérium nem reagált azonnal a hírügynökség megkeresésére. A Discord szerdán korábban közleményben közölte, hogy együttműködik a bűnüldöző szervekkel.

photo_camera Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

A szivárgásában érzékeny dokumentumok - hírszerzési és műveleti tájékoztatók, érzékeny iratok az ukrajnai háborúról, Kínáról, az Egyesült Államok ellenségeiről és szövetségeseiről - képeit tették közzé a Discordon és más platformokon, köztük a 4Chan és a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, valamint a Twitteren.

Az amerikai titkosszolgálat egyik legnagyobb szivárogtatási botrányáról Solti Hanna és Csurgó Dénes írt cikket a 444-re: „Dezinformáció, Orbán és unatkozó gémerek - Minden, amit a kiszivárgott Pentagon-dokumentumokról eddig tudunk”. (Reuters)