Beperelte volt ügyvédjét Donald Trump

külföld
2023 április 13., 05:43

Donald Trump volt amerikai elnök szerződésszegésre hivatkozva 500 millió dollárra perli volt ügyvédjét, írja a BBC. Trump azt állítja, Michael Cohen megszegte ügyvédi kötelezettségét, és nem az ügyfele érdekeinek megfelelően járt el.

Michael Cohen, Donald Trump korábbi ügyvédje 2018. december 12-én.
photo_camera Michael Cohen, Donald Trump korábbi ügyvédje 2018. december 12-én. Fotó: Craig Ruttle/AP

Trump ellen 130 ezer dollár gyanús kifizetésével kapcsolatban emelt vádat a manhattani kerületi főügyész. A pénzt Stormy Daniels, egy pornószínésznő kapta Trump ügyvédjétől 2016-ban, az elnökválasztási kampány finisében, szerinte azért, hogy ne beszéljen 2006-os egyéjszakás kalandjukról Trumppal. A részletekről, a Trump ellen zajló többi eljárásról és a politikai kontextusról ebben a cikkben írtunk. A volt elnök április elején megjelent a bíróságon, és mind a 34 vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Cohen az ügy egyik koronatanúja, korábban beismerte, hogy közvetítőként elősegítette a 130 ezer dolláros kifizetést. Szóvivője és ügyvédje, Lanny Davis a BBC-nek azt mondta, bízik abban, hogy az ügyfele elleni per elbukik. A floridai szövetségi bíróságon benyújtott kereset azzal is vádolja Cohent, hogy „helytelen, öncélú és rosszindulatú kijelentéseket tett volt ügyfeléről, annak családtagjairól és vállalkozásáról”.

Cohen több mint egy évtizeden át dolgozott Trump ügyvédjeként, emellett a Trump Organization alelnöke volt. A 2016-os választások után azonban komolyan összevesztek, mivel a nyomozók Trump több segítője ellen is vizsgálatot indítottak.

Cohent 2018-ban három év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték, miután bűnösnek vallotta magát csalás és a kampányfinanszírozás megsértésének vádjában.
Most, hogy kikerült a börtönből, Cohen Trump nagy kritikusa lett, és gyakori vendége a hírműsoroknak. Könyvet írt és podcastot csinál, Trump mindkettőre hivatkozik a perben.

Trump a bíróságon április 4-én.
photo_camera Trump a bíróságon április 4-én. Fotó: POOL/Getty Images via AFP

A kereset szerint Cohen beszélgetéseket hamisított, és a 2020-ban megjelent Disloyal című könyvében Trump urat jogtalanul nevezte rasszistának. Cohen ügyvédje, Davis a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta: „Trump az igazságszolgáltatási rendszert használja fel a megfélemlítés egyik formájaként Michael Cohen ellen. Úgy tűnik, megrémült a fenyegető jogi veszélyektől, és megpróbál üzenetet küldeni a többi potenciális tanúnak, akik együttműködnek az ellene eljáró ügyészekkel”.

Ahogy Trump bírósági tárgyalásának időpontja közeledett, Cohen számos alkalommal jelent meg a főbb hírcsatornák hírműsoraiban, és bírálta volt főnökét.
„Ő nem vastagbőrű” – mondta Cohen a CNN-nek Trump vádemelése után. „Valójában nagyon is vékonybőrű, és nagyon törékeny az egója”.