Meghalt a nő, akinek a miniszoknyát és a fast fashiont köszönhetjük

DIVAT
2023 április 13., 16:08

Kilencvenhárom éves korában meghalt Mary Quant angol divattervező, a forrónadrág és a korai fast fashion egyik feltalálója, akinek egyúttal a „mini" kifejezést is köszönheti a ruhaipar.

Quant Londonban született, a Goldsmiths Egyetemen tanult, majd az ötvenes években megnyitotta első saját üzletét. A Bazaart a Rolling Stones tagjai és Audrey Hepburn is felkeresték, mert annyira más volt, mint a negyvenes évek „férfias", funkcionális, háború ihlette divatja. Generációja élen járt a hatvanas évek divatforradalmában, ahol a ruhák már elsősorban a fiataloknak szóltak: különféle szubkultúrákból kölcsönöztek ezt-azt, sokkal megfizethetőbbek, változatosabbak és rövidebb életűek voltak, mint a korábbi darabok, mert a lányok lényegében belefáradtak abba, hogy ugyanazt viseljék, mint az anyjuk.

Állítólag a tervező használta először a „mini" szót a comb fölé érő szoknyára, ő gyártott először forrónadrágot, és magáévá tette a tömeggyártást, az olcsó, szintetikus anyagokat és az életmód-márkaépítést is - amivel gyakorlatilag megágyazott a mai fast fashion piacnak.

(via WWD; Guardian)