Meghalt Escobar vízilovainak egyik leszármazottja, miután elütötte egy terepjáró

ÁLLAT
2023 április 13., 16:57

Kolumbiában meghalt egy víziló, miután elütötte egy utcai terepjáró a Bogota és Medellin között vezető autópályán. Az állat Pablo Escobar drogbáró vízilovainak egyik leszármazottja volt.

A biológusok szerint a baleset bizonyítja, hogy miért károsak a vízilovak Kolumbiában. Az állatok kiszámíthatatlanul viselkednek, így sokszor forgalmas autóutakon is átkelnek, de akár emberekre is támadhatnak.

A halott víziló az autópályán
photo_camera A halott víziló az autópályán Fotó: HANDOUT/AFP

Az első vízilovakat az 1980-as években hozta be illegálisan Kolumbiába Pablo Escobar. A drogbáró a privát állatkertjébe telepítette őket. Miután Escobart lelőtték a rendőrök, a vízilovak elkezdtek terjeszkedni a környező folyók környékére, a helyzetet pedig nem tudták kezelni a hatóságok.

Az Afrikában őshonos fajnak Kolumbiában nincsen természetes ellensége, így gond nélkül tud szaporodni. A becslések szerint már 130 egyed élhet az országban, de a számuk akár 400-ra is nőhet a következő nyolc évben. Kolumbia korábban felajánlott 70 vízilovat Indiának és Mexikónak, hogy szabályozza a helyi populációt.

(via Sky News)