Meghalt Viktor Silov, aki utolsó szovjet katonaként vonult ki Magyarországról

Történelem
2023 április 13., 13:28

81 éves korában meghalt Viktor Jehorovics Silov altábornagy, a Magyarországról utolsóként kivonuló szovjet katona - írta meg az rtl.hu.

Silov a Szovjetunió ukrán tagköztársaságában született, de a második világháború miatt az ország szibériai területére kellett költöznie családjával, ott töltötte gyerekkorát is.

A katonai főiskola elvégzése után több külföldi országban is szolgált, Magyarországra 1988-ban került. Először parancsnok-helyettese, majd parancsnoka volt a hazánkban állomásozó Déli Hadseregcsoportnak.

1991. június 19-én ő volt az utolsó szovjet katona, aki elhagyta Magyarországot. Silovot a záhonyi határátkelőnél Annus Antal altábornagy búcsúztatta elvtársi csókkal, majd a szovjet altábornagy gyalog sétált át a határon, amelynek szovjet oldalán egy Volga várta.

Viktor Silov altábornagy elhagyja Magyarországot 1991. június 19-én
photo_camera Viktor Silov altábornagy elhagyja Magyarországot 1991. június 19-én Forrás: karpat in ua / Youtube

Karrierje későbbi szakaszában még harcolt a Dnyeszter-melléknél, ahol lábsérülést is szenvedett. 1992-ben vonult nyugdíjba. Felesége és fia már meghalt, unokája pedig az orosz-ukrán háború keleti frontján harcol az ukránok oldalán. A legfiatalabb Silovot nem akarta nagyapja kimenteni a hadkötelezettség alól, mert szerinte az nem lett volna igazságos a többi ukrán családdal szemben.

A szovjet csapatok kivonásáról korábban két cikkben is foglalkoztunk, melyeket itt és itt lehet elolvasni.