Természetkárosítás miatt nyomoz a rendőrség a svájci farkas kilövője ellen

bűnügy
2023 április 13., 09:12

Kérdésünkre a Nemzeti Nyomozó Iroda megerősítette, hogy természetkárosítás bűntett miatt büntetőeljárást folytatnak, miután a borsodi Hidasnémetinél valaki kilőtte azt a jeladós farkast, ami egészen Svájcból sétált Magyarországra. A rendőrség az ügy részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem ad további tájékoztatást.

M237, a svájci farkas
photo_camera Fotó: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook

A farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, ezért nem vadászhatók. A farkas engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást –, károsítása, zavarása bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A Boon.hu úgy tudja, hogy a természetvédelmi szakemberek a farkas jeladójának adatai alapján azt látták, hogy az állat nagy sebességgel, „közúton közlekedik”, ezért keresni kezdték a helyadatok alapján.

Végül Hidasnémeti közelében a Hernádból fogták ki.Az M237 jelű állat 2021-ben született a svájci Graubünden kantonban, majd onnan indulva 2022 júniusának végén lépte át az olasz határt az Alsó-Rengadine vidékén. Körülbelül tíz napig gyalogolt Dél-Tirolban, majd átlépte az osztrák határt is. Onnan észak, majd később északkelet felé fordult. Októberben Innsbruck térségében járt, ahonnan Tirolon keresztül folytatta útját Bécs felé. A fiatal farkas ezután a Dunáig vándorolt, majd meggondolta magát, és délkeletre vonult. Február közepén átlépte a magyar határt, majd Budapest felé vette az irányt.

M237 Nógrádban
photo_camera M237 Nógrádban Fotó: Papp Ferenc természetvédelmi őr, Nógrádi Tájegység (BNPI)

Március 19-én hagyta el a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció nyüzsgését és érte el Nógrádot, ahol egy kameracsapdás felvétel is készül róla. A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és a szagok alapján egyértelmű lett számára, hogy farkasok által lakott területre érkezett, az ő csapásukat követte. Március végén már Heves megyében járt, onnan ment tovább Borsodba, ahol végül utolérte egy illegális golyó.

link Forrás