Új sebességmérőket szerelnek fel több budapesti kerületben

főváros
2023 április 13., 05:35

Vadonatúj fix traffipaxok és a fővárosban újdonságnak számító Trafiboxok jelennek meg hamarosan Budapest több kerületében – írja a Vezess.hu. A lapnak a II. kerületi önkormányzat azt mondta, a Trafiboxok előreláthatólag június elejétől lepnek működésbe a következő helyeken:

  • Árpádfejedelem útja 12.
  • Hidegkúti út 128.
  • Kapy út 40.
  • Máriaremetei út 132.
  • Nagykovácsi út 4.
  • Törökvész út 31.
  • Zöldlomb utca 24.

Új sebességmérőt helyeznek ki a XVIII. kerületi Gyömrői úton is, és trafiboxok beszerzéséről illetve telepítéséről egyeztet a kerületi rendőrkapitánysággal és a Fővárosi Önkormányzattal az I. kerületi városvezetés is. „A beruházás képviselő-testületi döntés előkészítését igényli, mivel egy-egy Trafibox telepítése 10 milliós nagyságrend, miközben a bírság nem önkormányzati bevétel” – közölte az önkormányzat.

A Trafibox eredményességét a lap szerint a láthatósága adja, mert a kihelyezett dobozokat mindenki látja, de azt nem lehet tudni, hogy valóban van-e bennük sebességmérő, mert az kivehető, és a vidéki városokban a rendőrök akár 3-4 ilyen doboz között is rotálhatnak egyetlen mérőkészüléket. Emellett a Trafiboxok forgathatók, vagyis a kétirányú forgalmat is képesek ellenőrizni.

A Vezess.hu-nak több kerület azt mondta, újabb utcákban készülnek a 30-as korlátozásra. A XIII. kerületben még idén 30-as maximális sebességkorlátozást vezetnének be a Róbert Károly körút – Vágány utca – Dózsa György út – Dráva utca – Duna által határolt tömbben.

Az I. kerületben egyelőre a tervezési fázisnál tartanak, a XVIII. kerületben viszont nem tartják érdemi megoldásnak a táblázást, helyette „mechanikai forgalomlassító eszközökkel” (fekvőrendőr, virágláda, kiemelt kereszteződés) próbálják lassítani a forgalmat.