Politico: Magyarország titokban megnyithatja a légterét az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányok előtt

háború
2023 április 14., 15:15

A Politico újabb dokumentumokat fedett fel a kiszivárgott Pentagon-iratok közül, írja a Portfolio. Az dokumentumokban a lap szerint Magyarország többször is előkerül, de az egyik legérdekesebb egy március másodikai szigorúan titkos CIA-s jelentés, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök egy február 22-ei megbeszélésen az Egyesült Államokat pártjának három legfőbb ellenségei közé sorolja. A dokumentum szerint ez a kijelentés „az Amerika-ellenes retorika fokozódását” mutatja Orbán részéről.

Ami belpolitikai szempontból talán érdekesebb, hogy az iratok szerint Magyarország titokban lehetővé teheti szövetségesei számára, hogy légterét fegyverek szállítására használhassák. Mindezt annak ellenére, hogy a Fidesz a háború kirobbanása óta határozottan állítja, semmi ilyet nem engedélyeznek.

photo_camera Mi-8-as helikopter az orosz-ukrán háborúban. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az egyik kiszivárgott dokumentum részletez egy tervet, miszerint ukrán pilóták Horvátországból a magyar légtéren keresztül adományozott helikopterekkel Ukrajnába repülnének. A hivatalos narratíva szerint ezeknek a helikoptereknek földön kellene megérkezniük.

Egyelőre se a horvát, se a magyar kormány nem reagált a Politico megkeresésére.