Leáll Németország három utolsó atomerőműve is

energia
2023 április 15., 08:47

Németország három megmaradt atomerőműve leáll, 12 évvel azután, hogy a fukusimai katasztrófa Japánban felgyorsította az ország kilépését az atomenergiából.

A bezárások az atomenergiával kapcsolatos stop-start megközelítés lezárását és az ország hangos atomellenes mozgalmának győzelmét jelentik.

A létesítmények Emslandben, Alsó-Szászország északi tartományában, az Isar 2 telephelyen Bajorországban és Neckarwestheimben, Baden-Württembergben délnyugati részén voltak.

Az Isar atomerőmű hűtőtornya az Isar folyóban tükröződik a dél-németországi Landshut melletti Essenbachban 2022. augusztus 3-án.
photo_camera Az Isar atomerőmű hűtőtornya az Isar folyóban tükröződik a dél-németországi Landshut melletti Essenbachban 2022. augusztus 3-án. Fotó: Christof Stache/AFP

A leállások nagy fejtörést okoznak az energiapolitikai döntéshozóknak, akik megpróbálják egyensúlyba hozni az ipari nagyhatalom növekvő villamosenergia-igényét és a szén-dioxid-mentesítésre irányuló erőfeszítéseit, miközben az orosz-ukrán háború bizonytalanságot okoz.

A német atomkorszak végéről Magyari Péter januárban írt hosszan. (Guardian)