Az EU-nak nem tetszik, hogy Lengyelország és Magyarország nem engedi be az ukrán gabonát

gazdaság
2023 április 16., 16:02

Szombaton a lengyel kormány betiltotta a gabona és egy csomó élelmiszer importját Ukrajnából, és így tett Magyarország is. Az Agrárminisztérium közölte, hogy átmeneti jelleggel megtiltják az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását. Az Európai Bizottság azonban jelezte, hogy szerinte nem az egyes tagállamok feladata a kereskedelempolitika kialakítása, ezért elutasította a két ország által az ukrán gabona importjára bevezetett tilalmat.

A BBC cikke szerint Lengyelország és Magyarország azért nem engedi be az ukrán gabonát, hogy megvédjék mezőgazdasági ágazatukat az olcsó importtól. Nagy István miniszter elmondása szerint a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni. A tilalom a gabonaféléken túl a tejtermékekre, a cukorra, gyümölcsökre, zöldségekre és húsokra is vonatkozik, és június végéig lesz érvényben.

Ukrajna szerint ez ellentmond a kétoldalú kereskedelmi megállapodásoknak. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint „az egyoldalú drasztikus intézkedések nem fogják felgyorsítani a helyzet pozitív megoldását”. A lengyel és ukrán miniszterek hétfőn találkoznak Lengyelországban, hogy megvitassák a gabonaimport kérdését.