A bajor kormány könnyíteni akar a farkasok kilövésének szabályain

külföld
2023 április 17., 16:18

A múlt héten lőtték ki Magyarországon az M237 jelű svájci farkast, amely 2000 kilométert tett meg Magyarországig. Az állat lelövése ügyében egyelőre vizsgálódik a rendőrség, de sajtóinformációk szerint egy szabolcsi vállalkozó lehetett az elkövető.

Miközben a magyar médiában nagy visszhangot váltott ki a védett állat kilövése, addig Bajorországban éppen a farkasok kilövésének szabályain szeretne könnyíteni a kormány. Ezt Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök jelentette be hétfőn. A kabinet kedden tervez dönteni a kérdésben.

Söder elmondta, hogy Bajorországban komoly kihívást jelentenek a farkasok az Alpok közelsége miatt. Emiatt muszáj a kormánynak egy világos szabályt hoznia a kilövésükre, különben a ragadozók nemcsak a haszonállatokat, hanem az embereket is veszélyeztethetik majd.

A bajor miniszterelnök hivatkozott a friss olaszországi halálos medvetámadásra is. Trentino tartományban egy 26 éves férfit ölt meg egy anyamedve futás közben, nem messze a lakott területtől.

Markus Söder
photo_camera Markus Söder Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance via AFP

Az állat - szintén problémás - testvérét 2006-ban lőtték ki Bajorországban. A trentinói medvére kiadott kilövési parancsot azonban múlt pénteken felfüggesztette egy olasz bíróság, miután állatvédő szervezetek fellebbeztek. A döntést Söder aggasztónak nevezte.

Bajor politikusok régóta szorgalmazzák, hogy a szövetségi kormány farkasokra vonatkozó jogszabályt dolgozzon ki. Ehhez azonban a berlini kormánynak maradéktalanul át kellene ültetnie egy európai irányelvet a német természetvédelmi törvénybe. A bajor gazdasági miniszter legutóbb már arról beszélt, itt az ideje, hogy Berlin végre engedélyezze a farkasok és medvék vadászatát.

(via Süddeutsche Zeitung)