Egy szabolcsi vállalkozó lőhette le a svájci vándorfarkast

bűnügy
2023 április 13., 12:57

A rendőrség csütörtökön erősítette meg, hogy nyomozást indított a Svájcból hozzánk vándorolt farkas lelövése miatt. Az állatot a hozzá rögzített jeladón keresztül követték Olaszországon, Ausztrián és Magyarországon át. A napokban azonban azt vették észre, hogy az állat nagy sebességgel, közúton közlekedik, ezért keresni kezdték a helyadatok alapján. Végül Hidasnémeti közelében a Hernádból fogták ki.

Az ügyről először beszámoló Boon.hu értesülése szerint egy Nyíregyházán élő, de Borsodban is ingatlannal rendelkező vadász lehetett az elkövető, akinél a házkutatás során több természetkárosításra utaló bizonyítékot is találtak. Az ügyben a Nemzeti a Nemzeti Nyomozó Iroda természetkárosítás bűntette miatt nyomoz.

M237, a svájci farkas
photo_camera Az M237 jelű farkas Fotó: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook

A farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, ezért nem vadászhatók. A farkas engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást – károsítása, zavarása bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A farkasokat a XX. század közepére szinte teljesen kiirtották Magyarországon, majd az 1970-es évekből újra voltak észlelések az Északi-középhegység kevésbé zavart részein. Az utóbbi évtizedekben pedig néhány család stabilan megtelepedett az országban.

link Forrás

Március 19-én hagyta el a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció nyüzsgését és érte el Nógrádot, ahol egy kameracsapdás felvétel is készül róla.

photo_camera Az M237 jelű farkas által megtett út, ami aztán tragikus véget ért Hidasnémetinél Fotó: Gruppe Wolf Schweiz

A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és a szagok alapján egyértelmű lett számára, hogy farkasok által lakott területre érkezett, az ő csapásukat követte. Március végén már Heves megyében járt, onnan ment tovább Borsodba, ahol végül utolérte egy illegális golyó.