A lengyelek és a magyarok után a szlovákok is leállították az ukrán gabona importját

gazdaság
2023 április 17., 12:44

Szlovákia ideiglenesen leállította az ukrajnai gabona importját - írta meg az ujszo.com. Lengyelország és Magyarország a hétvégén már meghozta ugyanezt a döntést.

A szlovák földművelési minisztérium szerint a hazai termelők már nem tudnak versenyezni az olcsóbb ukrán gabonával. A tárca azt írta, a szolidaritás keretei között már minden törvényi lehetőséget kimerítettek az ukrajnai import szabályozásának területén.

A lengyelek és a magyarok bejelentéséhez hasonlóan Szlovákia döntését is bírálta az Európai Bizottság, mely szerint az ehhez hasonló kereskedelempolitikai döntések kizárólagosan az Unió hatáskörébe tartoznak. A Bizottság emiatt elfogadhatatlannak tartja a tagállamok egyoldalú lépéseit.

Szlovákiai gabonasiló
photo_camera Szlovákiai gabonasiló Fotó: ROBERT NEMETI/Anadolu Agency via AFP

Az orosz-ukrán háború kitörése után a két fél megállapodott abban, hogy az ukrán gabona humanitárius folyosón elhagyhatja az országot, hogy rendeltetési helyére, a Közel-Keletre és Észak-Afrikába jusson. A jelenlegi problémát azonban az okozza, hogy az ukrán gabona sok esetben Európában marad.

A helyzet elsősorban az Ukrajnával szomszédos országok számára előnytelen. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mellett Románia és Bulgária is aláírta azt a levelet, melyben április elején haladéktalan intézkedést kértek az Európai Bizottságtól a helyzet rendezésére.