Felmentették az Air France-t és az Airbust a 2009-es repülőgép-szerencsétlenség ügyében

közlekedés
2023 április 17., 13:45

Egy párizsi bíróság felmentette a gondatlan emberölés vádja alól az Air France-t és az Airbust. Az ügy tárgya egy 2009-es repülőgép-tragédia volt, melyben 228-an vesztették életüket.

Az Air France légitársaság Airbus A330-as repülőgépe Rio de Janeiróból tartott Párizsba, amikor egy viharba került, majd az Atlanti-óceánba zuhant.

A brazil katonaság tisztje sajtótájékoztatót tart a 2009-es tragédia után pár nappal
photo_camera A brazil katonaság tisztje sajtótájékoztatót tart a 2009-es tragédia után pár nappal Fotó: VANDERLEI ALMEIDA/AFP

A francia légiközlekedés-biztonsági hivatal jelentése alapján a tragédiát az okozta, hogy az Airbus sebességérzékelői megfagytak a viharban. Ez pedig egy olyan folyamatot indított el, mely egészen a katasztrófáig vezetett. A hivatal vizsgálata alapján a tragédiához az is hozzájárult, hogy a repülőgépet vezető pilótákat nem képezték ki egy hasonló szituáció kezelésére.

Az ügyben egy kéthónapos tárgyalássorozatot tartottak tavaly, melynek végén az ügyészség a két vállalat felmentését indítványozta, mert nem tudták bizonyítani a felelősségüket.

A bíróság április 17-én felmentette mindkét vállalatot. Ítéletükben azt írták, ha történtek is hibák, azokat nem lehet egyértelműen ok-okozati összefüggésbe hozni a balesettel.

(via The Guardian)