Fővárosi Törvényszék: Jogsértő volt a Karmelita elkerítése a Telex újságírói elől

jog
2023 április 17., 07:43

Közleményben számolt be hétfőn a Magyar Helsinki Bizottság arról, hogy a Fővárosi Törvényszék kimondta: szükségtelen, valamint aránytalan volt a Karmelita elkerítése, és az az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította.

Az ítélet előzménye az volt, hogy a Telex a helsinkisek segítségével panaszt nyújtott be a Készenléti Rendőrséghez, miután Fábián Tamást nem engedték kérdezni a Karmelita kolostor előtt.

Fábián Tamást, a Telex riporterét a rendőrök nem engedték a Karmelita bejáratához (2020. december 2.)
photo_camera Fábián Tamást, a Telex riporterét a rendőrök nem engedték a Karmelita bejáratához (2020. december 2.) Forrás: Telex/Youtube

Az eset még 2020. december 2-án történt, de máig aktuális. A konkrét ügyben ugyanis még csak elkerítették a Karmelita előtti területet, hogy a riporter ne férhessen a bejárat közelébe. Azóta viszont az épület folyamatosan „kordonozás” alatt áll.

A felvételen látszik, hogy a riporter fel tud tenni néhány kérdést, mielőtt néhány rendőr váratlanul intézkedni kezd, és elkeríti a területet, „védett személy” érkezésére hivatkozva.

A Készenléti Rendőrség elutasította a panaszt, ezért a jogvédők és a lap bírósághoz fordultak, a bíróság pedig új eljárásra kötelezte a rendőrséget, miután a hatóságok semmilyen vizsgálatot nem folytattak az ügyben.

A vizsgálatra 2021 nyarán sor került ugyan, de a panaszt így is elutasították, azzal a hivatkozással, hogy „védett személy, a miniszterelnök érkezése miatt kellett úgynevezett létesítménybiztosítási intézkedést alkalmazni”.

A Fővárosi Törvényszék viszont tavaly nyáron kimondta, hogy ez önmagában nem indok a terület lezárására, a hatóságoknak meg kell indokolni, miért volt szükséges és arányos a lezárás.

A rendőrség érvelésében itt olyan nehezen megfogható érvek szerepeltek, mint hogy „a korábbi időszakhoz képest jelentősebb számú az ellenőrizetlen személy megjelenése a Karmelita Kolostor főbejárata és a volt Honvéd Főparancsnokság közötti területen” – jóllehet a Telex felvételein látszik, hogy nem ez volt a helyzet.

A törvényszék meg is állapította, hogy nagyszámú csoportosulás csak újságírókat jelentett, más nem is volt a helyszínen.

A bíróság szerint ez alapján a lezárás jogellenes volt, és sértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát, amennyiben megakadályozta, hogy munkájukat megfelelő keretek közt végezhessék.

A Helsinki közleménye kitér rá, hogy

„a bíróság nem foglalhatott állást a lezárás valódi indokával kapcsolatban, egyértelműnek tűnik, hogy annak célja már akkor is kizárólag az újságírói munka ellehetetlenítése volt”.

Az elkerítésből az esetet következő évben aztán gyakorlat lett. 2021 novemberében ténylegesen körbekordonozták a Karmelitát, és ez az állapot azóta is fennáll.