Manfred Weber: Nem állhatunk tétlenül Olaszország mellett, más országoknak is be kell fogadniuk menedékkérőket

migráció
2023 április 17., 09:09

Manfred Weber szerint az Európai Unió újabb nagy migrációs válsággal áll szemben. Kijelentette, hogy az Európai Néppárt (EPP) teljes mértékben támogatja Rómát a törekvésben, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben, és hogy a téma elsőrendűvé váljon az európai politikában. Falakat végső megoldásként kellene emelni, de ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére - mondta az EPP elnöke a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Manfred Weber
photo_camera Manfred Weber Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

Szerinte az EU-ban közös akciótervre van szükség, de sem az Európai Bizottság, sem egyes tagállamok „nem követnek tudatos magatartást, nem figyelnek, nem cselekszenek a komoly probléma ellenére”. Elmondta, hogy a EPP kezdeményezésére az Európai Parlamentben a következő napokban rendkívüli vitanapot tartanak a migráció terhétől leginkább sújtott Olaszország iránti szolidaritási lépések elindításáról, valamint szorgalmazzák a kerítések építésének uniós finanszírozását is, hiszen azok nem kizárólag a nemzeti, hanem a közös európai határok védelmét hivatottak biztosítani.

Manfred Weber az Európai Bizottság februárban bemutatott migrációs intézkedési csomagját jónak tartja ugyan, de lassú a megvalósítása. Szerinte az évek óta ismételt ígéretek helyett fel kell gyorsítani az illegális bevándorlók visszatoloncolását származási országaikba, mert „ha egy bevándorlónak nincsen joga védelemre, vissza kell térnie hazájába”. Szerinte az EU-nak Tunéziával és az észak-afrikai országokkal közösen új tervet kell kidolgoznia.

Úgy látja, hogy a szolidaritás nem működik EU-s szinten, pedig Németországnak, Franciaországnak és a többi tagállamnak is segítenie kellene enyhíteni Olaszország terheit. „Nem állhatnak tétlenül, hanem önként be kell fogadniuk menedékkérőket a területükre” - mondta.

A római kormány április 11-től hat hónapra, nemzeti szükségállapotot rendelt el az év eleje óta folyamatosan erősödő migrációs helyzet miatt. Kormánybiztost neveztek ki Valerio Valenti személyében, aki hétfőn kezdte meg munkáját: első számú feladata az Olaszországba érkezett migránsok elhelyezése lesz a teljes befogadási rendszer átalakításával, a menedékkérők és az illegális bevándorlók megkülönböztetésével, a kiutasításra ítéltek azonosításával. Év eleje óta több mint 33 ezren érkeztek az országba, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért kevesebb mint kilencezerhez képest. Az olaszországi táborokban jelenleg több mint 117 ezren vannak. (MTI)