Orvosokat, beteghordókat visznek el a kórházból, panaszolja Sátoraljaújhely polgármestere

Egészségügy
2023 április 17., 10:18

Érzékletes leírást adott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere arról, hogyan érinti a helyi ellátást az év elején bevezetett kórházstruktúra. Ennek lényege, hogy a sátoraljaúhelyihez hasonló városi kórházakat a megyei központok alá rendelték, amelyek így lehetőséget kaptak arra, hogy saját belátásuk szerint szervezzék a térségi ellátást. Viszonylag szabadon pakolgathatják például az orvosokat és ápolókat a megyében levő kórházak között.

„Azt ígérték, amikor a megyéhez került a kórház, hogy ide fognak jönni a hiányszakmára orvosok, (...) és hogy minden egyes órát, percet, ügyeletet be fognak tudni tölteni. Nem egészen így van. Sőt, orvosok mennek föl rendelni a megyei kórházba, beteghordókat rendelnek föl a megyei kórházba. Taxiztatják a beteget, mert amikor nincs ügyelet, akkor még egy ujjficammal is a megyei kórházba kell vinni, ami több órás út oda-vissza számolva a mentőnek, amíg lehet, hogy máshol lenne rá szükség. Az illetőt tíz perc alatt rendbe teszik, de nem tud hazajönni, mert a mentő esetleg már vissza van rendelve, vagy nem tudja megvárni, ő pedig várja a hajnali vonatot. Hogyan van ez?” - mondta Szamosvölgyi a Zemplén FM-en. (A teljes adás itt hallható.)

link Forrás

A polgármester múlt héten közleményben sorolta, mennyi gond van a helyi kórházban, amiket Miskolcról nem tudnak megoldani, sőt „még szinten tartásról sem tudunk beszámolni”. Többek közt azt írta, elavultak a röntgengépek, nincs radiológus, és a CT-t sem javítja már a gyártó.

Szamosvölgyi azért is kritizálja a miskolci vezetést, mert közgazdász végzettségű igazgatót neveztek ki Sátoraljaújhelyen, miközben a gazdasági hatásköröket elvették a kórháztól. Szerinte ebben a helyzetben különösen fontos lenne, hogy orvos vezesse az intézményt, és nehezményezi, hogy egyáltalán nem konzultáltak az önkormányzattal (ami a 2012-es államosítás óta nem fenntartója a kórháznak).

Kerestük az állami kórházakat fenntartó Országos Kórházi Főigazgatóságot, hogy mi a véleményük a kritikákról, és vajon mindez rendszerszintű problémákra utal-e, amik az új struktúrából fakadnak. Ha választ kapunk, beszámolunk róla.