A miskolci kórház szerint nem szívják el a dolgozókat Sátoraljaújhelyről, hanem éppen odaküldik őket

Egészségügy
2023 április 18., 16:07

A miskolci megyei kórház vezetése többször egyeztetett a sátoraljaújhelyi polgármesterrel a helyi kórházat érintő kérdésekben, válaszolta a 444 megkeresésére Révész János, a megyei kórház főigazgatója.

Betegváró a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában Miskolcon 2023. március 10-én.
photo_camera Váró a miskolci kórházban Illusztráció: Vajda János/MTI/MTVA

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere az elmúlt napokban többször bírálta a miskolci kórházat, ami január óta megyei központként felel a térség ellátásáért. Többek közt azt állította, úgy neveztek ki közgazdász végzettségű igazgatót a sátoraljaúhelyi kórház élére, hogy nem egyeztettek a város vezetésével. Bár az önkormányzat nem fenntartója a kórháznak, Szamosvölgyi szerint ez elvárható lett volna, ráadásul inkább orvos végzettségű igazgatóra lenne szükség, mivel a gazdasági irányításért Miskolc felel.

Az új rendszerben a megyei kórházaknak joguk van irányítani az orvosokat és az ápolókat a kisebb, környékbeli kórházak között. A polgármester szerint ennek eredményeként orvosokat, beteghordókat vittek el Sátoraljaújhelyről Miskolcra, így olykor még ujjficammal is mentővel kell „taxiztatni” a beteget.

link Forrás

Révész erről azt írta:

„Jelenleg a megyei intézmény dolgozói több száz munkaórával segítik havonta a városi kórházak, így a Sátoraljaújhelyi Kórház működését is; vagyis a megyei intézmény nem elszívja a városból a dolgozókat, épp ellenkezőleg, kihelyezi oda munkatársait.”Válasza szerint „minden rendelkezésükre álló erőforrás segítségével” azon vannak, hogy támogassák a városi kórházakat az üzemeltetés és az ellátásszervezés területén. „Az egészségügyi irányítás célja, hogy mindenkinek - így a vármegyében élőknek is – az elérhető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást biztosítsa. Az irányító intézmény kiemelt figyelemmel fordul a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház felé, az ellátás biztonságának fenntartása kiemelt feladati közé tartozik.”

Kérdéseinkkel eredetileg az állami kórházakat fenntartó OKFŐ-t kerestük. Kíváncsiak voltunk, hogy a polgármester által felvetett problémák mennyire általánosak, és mennyiben fakadnak az új kórházstruktúrából. A hivataltól nem kaptunk választ.