Megtámadták az EU szudáni nagykövetét

külföld
2023 április 18., 04:32

Otthonában támadtak az Európai Unió szudáni nagykövetére Kartúmban. Aidan O'Hara megúszta komolyabb sérülés nélkül, mondta az ír külügyminiszter, aki „a diplomaták védelméről szóló kötelezettségek súlyos megszegéséről” beszélt. A nagykövetnek magyar helyettese van Weiss Dániel személyében.

photo_camera Füstfelhő Kartúmban Fotó: -/AFP

Korábban Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője azt írta, a szudáni hatóságok felelőssége megvédeni a diplomatákat. Az európai delegációt nem menekítették ki a fővárosból, de gondoskodtak a biztonságukról, idéz a BBC egy uniós szóvivőt. Egyelőre az amerikai képviselet tagjai is Kartúmban maradnak.

Az ENSZ szerint közel 200-an meghaltak, és 1800-an megsérültek az elmúlt három napban, mióta Kartúm ismét csatatérré változott, és az ország újabb polgárháború szélére sodródott. A hétvégén a Rapid Support Forces (RSF) nevű paramilitáris fegyveres alakulat harcosai puccsot próbáltak végrehajtani a szudáni katonai rezsim ellen, amelynek elméletileg ők is tagjai. Azóta légicsapások, robbanások és utcai tűzharcok követik egymást.