Káprázatos megoldással állt elő balatoni telkén a 4iG alelnöke

balaton
2023 április 19., 04:08

Nemrégiben írtuk meg, hogy a Siófokhoz tartozó Törekiben, a pompás panorámát kínáló Jódi hegyen aggódni kezdtek a helyiek, mert úgy vélik, a nyugodt, főleg gazdálkodásra használt telkek elveszítik eredeti funkciójukat, és a tehetősebbek nyaralóövezetévé alakítják a környéket. Papíron egyelőre persze csak gazdasági épületek és víztározók épülnek, semmiképp sem luxusnyaralók medencével.

Itt található Jászai Gellért birtoka is, onnan nem messze építkezik a 4iG második embere, az alelnök Linczényi Aladin. Amikor először ott jártunk, hogy megtekintsük a két szomszédos telken folyó munkálatokat, látszott, hogy már alakul az ún. gazdasági épület, pontosabban épületek, hiszen az engedélyezési tervdokumentációk szerint két külön építményre kértek és kaptak engedélyt. Az egyik 50, a másik 100 négyzetméteres lesz, a tervek szerint mindkettő a telekhatáron, egymáshoz olyan közel, amennyire csak az építési szabályzat azt engedi.

Az 50 négyzetméteres gazdasági épület látványterve.
photo_camera Az 50 négyzetméteres gazdasági épület látványterve. Fotó: ÉTDR
A 100 négyzetméteres gazdasági épület látványterve.
photo_camera A 100 négyzetméteres gazdasági épület látványterve. Fotó: ÉTDR

Februári látogatásunk óta sokat haladtak a munkával, de nemcsak az épületekre volt gondjuk, hanem arra is, hogy az építési területet gondosan körbekerítsék, bekamerázzák és betáblázzák. A feliratok hangsúlyosan figyelmeztetnek arra, hogy ez itt egy kamerákkal megfigyelt építési terület, a belépés tilos.

Magánterület, építési terület, kamerával megfigyelt terület.
photo_camera Magánterület, építési terület, kamerával megfigyelt terület. Fotó: Németh Dániel/444

Az egyik legfontosabb fejlemény azonban az, hogy úgy tűnik, amit a környékbeliek csak sejteni vélnek, valószínűleg nemcsak képzelgés volt, és a két épület talán összeér. Ugyanis azon a keskeny sávon, melyet a szabályzat szerint szabadon kéne hagyni, valami mégis van, de hogy pontosan mi, nem látható, mert egy minidombot építettek rá, amit földdel terítettek be. Tulajdonképpen olyan, mintha egy nagyon kicsi vadfolyosó lenne, amit egy nap talán majd az a két óriási nyúl használ majd, amiket látogatásunk idején láttunk a területen.

photo_camera Az építkezés felülnézetből. Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera A vadfolyosó közelebbről. Fotó: Németh Dániel/444

Annak, hogy az építkezést figyelemmel követjük, láthatóan nem örülnek. Alighogy a helyszínre értünk, megjelent egy morcos úriember, aki azt kérdezte, kik vagyunk, mit csinálunk, majd fényképeket készített rólunk.

Az építkezés miatt aggódik egy helyi gazda is, aki a kormányhivataltól kérte az építési engedélyek felülvizsgálatát. Beadványában arra hivatkozik, hogy a hatályos önkormányzati rendelet szerint ebben a kertgazdasági övezetben csak akkor lehet gazdasági épületet felhúzni, ha a telken kertészeti, gyümölcs- vagy szőlőművelés folyik. Említi azt is, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park iránymutatása szerint a két telek tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területen fekszik.

Egyedi megoldás.
photo_camera Egyedi megoldás. Fotó: Németh Dániel/444

A beadvány szerzője szerint a látványterveken is látható vasbeton tájidegen, és sem az épületek formája, sem a méretük, sem az alkalmazott építési anyagok és technológia nem felelnek meg a követelményeknek. És a lényeg: a telekhatáron 3-3 métert kéne szabadon hagyni.

A Somogy Megyei Kormányhivatal márciusban közölte, hogy hivatalból hatósági ellenőrzést indítanak, és ha a helyszíni vizsgálat során úgy látják, hogy szükséges, építészrendészeti eljárást indítanak.