A lebombázott mariupoli szülészeti klinikáról készült az év sajtófotója

külföld
2023 április 20., 09:25

Jevgenyij Maloletka, az AP ukrán fotósa nyerte a World Press Photo idei nagydíját. Maloletka 2022 februárjától dolgozott az ostromlott Mariupolban, ahol egy idő után az oroszok már direkt vadásztak is rá és kollégájára. Végül a város eleste előtt sikerült elmenekülnie.

Mivel gyakorlatilag az AP stábja - Maloletka mellett az operatőr Misztiszlav Csernov - volt az egyetlen, ami az ostromlott városban maradt, Maloletka fényképein át ismerhette meg a világ a mariupoliak szenvedéseit. Rengeteg ikonikus képet készített, de mind közül a leghatásosabb tán az volt, amit most a World Press Photón is díjaztak. Maloletka ott volt a szülészeti klinikát ért orosz támadás után, és egyik képén megörökítette, ahogy a mentőalakulatok a szétlőtt épület udvarán át menekítenek hordágyon egy várandós nőt, a 32 éves Irina Kalininát.

Jevgenyij Maloletka felvétele nyerte idén a World Press Photo nagydíját.
photo_camera Jevgenyij Maloletka felvétele nyerte idén a World Press Photo nagydíját. Fotó: Jevgenyij Maloletka / AP / AFP

Kalinina nem élte túl a támadást, fél órával azután halt bele sérüléseibe, hogy világra hozta élettelen gyermekét.

"Ez egy olyan pillanat, amit folyamatosan próbálok elfelejteni, de nem megy. Ez a történet örökre velem marad" - mondta a győztes képről Maloletka. A gyerekkórházban amúgy Csernovval videót is forgattak.

"Jevgenyij Maloletka rendkívüli kihívások közepette megörökítette az orosz-ukrán háború egyik legmeghatározóbb képét. Megingathatatlan bátorsága nélkül nagyon keveset tudnánk Oroszország legbrutálisabb támadásairól. Rendkívül büszkék vagyunk rá" - nyilatkozta a Washington Postnak Julie Pace, az AP alelnöke és vezető szerkesztője. "Nem gyakran fordul elő, hogy egy kép beég a világ kollektív emlékezetébe. Jevgenyij Maloletka felnőtt a fotózsurnalizmus legmagasabb standardjához, amikor megörökítette ezt a döntő pillanatot" - mondta J. David Ake, az AP fotós részlegének igazgatója. (Via The Washington Post)