Bécsben működik évek óta, de az Alkotmánybíróság szerint nincs joga panaszra a CEU-nak

POLITIKA
2023 április 20., 15:28

Bár Bécsbe kellett költöznie és öt éve nem oktathat Budapesten, az Alkotmánybíróság szerint nem érte jogsérelem a CEU-t, írja a hvg.hu. Miután a kormány 2017-ben olyan feltételeket szabott a Közép-Európai Egyetemnek, ami ellehetetlenítette az intézmény magyarországi működését, alkotmányjogi panaszt nyújtott be. Ebben többek közt azt kifogásolták, hogy az egyetem működését olyan nemzetközi megállapodásokhoz kötötték, amikről a kormány dönt, hogy megköti-e. Az Alkotmánybíróság szerint azzal, hogy

az Oktatási Hivatalnak 2023. december 31-i határidővel kell felülvizsgálnia a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működését, függő jogi helyzet állt elő. Így a CEU működési engedélyét is, aminek eredménye egyelőre még nem ismert.

Tehát az Ab szerint annak ellenére, hogy már öt éve Bécsben működik a CEU, formálisan még nincs jogalapja, hogy alkotmányjogi panasszal éljen.

A CEU budapesti működése akkor került veszélybe, amikor a Fidesz 2017-ben néhány nap alatt törvényt hozott az ellehetetlenítésére. Az egyetem 2018 decemberben jelentette be, hogy az amerikai akkreditációjú programját Bécsbe költözteti.