Eljárást indított a Médiatanács a HírTv ellen, miután Bencsik András adásban ünnepelte a melegek halálbüntetését

tévé
2023 április 20., 15:00

A HírTv-n futó Sajtóklub március 26-i adásában Bencsik András jó hírként ünnepelte, hogy Ugandában egy új törvény értelmében halálra lehet ítélni a melegeket, ha összeházasodnak - ezért a Médiatanács emberi méltósághoz való jog megsértése és kirekesztés gyanúja miatt indított eljárást a csatorna ellen.

Bencsik - aki a Demokrata főszerkesztője - az orosz propagandát megszakítva kezdte el ecsetelni a Sajtóklubban, hogy „az amerikaiak tombolnak", mert az ugandai parlament száz százalékos egyetértéssel hozta meg a törvényt, amiben szerinte „az a gyönyörű, hogy ez egy jelzés". „Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az lmbtq. A bubuk az új szentek", mondta, és „Afrika nem csak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul”. Ezután hiába kerestük a YouTube-on a Bayer Zsolt-féle műsor szóban forgó adását, a videó eltűnt.

link Forrás

Az „oroszoknak drukkoló" Bencsik reményeivel ellentétben egyébként nem végzik ki a melegeket Ugandában, de az új LMBTQ-ellenes törvény - ha a köztársasági elnök aláírja - jelentősen megnehezítené az életüket: a szigorítás értelmében „súlyos homoszexualitás” esetén lehetne alkalmazni a halálbüntetést, ami a HIV-pozitív melegekre, a beleegyezés nélkül vagy kényszer hatására, gyermekek, szellemi vagy fizikai fogyatékossággal élők ellen, „sorozatos elkövetők” által elkövetett szexuális cselekményekre, illetve vérfertőzésre vonatkozik.

Ha azonos neműeket szex közben rajtakapnak, életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak, emellett a homoszexualitás népszerűsítését és támogatását is büntetnék, és megtiltanák azt is, hogy valaki az LMBTQ-közösség tagjaként határozza meg magát. Aki homoszexuálisnak, biszexuálisnak vagy transzneműnek vallja magát, tíz év börtönt kaphat. Ugandában az azonos neműek közötti kapcsolat jó ideje illegális, de ez nem volt mindig így: a brit gyarmatosítás előtti időkben a homoszexualitás elfogadottnak számított a társadalomban.