Meteor okozhatta a rejtélyes villanást szerda este Kijevben

külföld
2023 április 20., 10:19

Minden bizonnyal egy légkörbe belépve elégő meteor okozott rejtélyes villanást Kijev fölött szerda este. A város fölött nem sokkal tíz óra előtt világosult ki az ég a fényes robbanás után. Ugyan megszólaltak a légószirénák, de az ukrán légierő teljes bizonyossággal állítja, hogy ezúttal nem orosz légicsapás történt, és az ukrán légvédelem sem lőtt ki semmit, ami robbanhatott volna.

Villanás Kijev egén 2023. április 19-én késő este.
photo_camera Villanás Kijev egén 2023. április 19-én késő este. Fotó: Screenshot via BBC

Az ukrán hatóságok először egy, a légkörbe visszatérő műholdra gyanakodtak, mert amúgy szerdán este várta a NASA, hogy visszatérjen a föld légkörébe RHESSI nevű, napkitöréseket vizsgáló műholdja, amit 2018-ban vonultattak vissza. Ám a NASA szerint a robbanás idején a műhold még Föld körüli pályán keringett. Ráadásul a robbanás idején a Satflare műholdkövető oldal adatai szerint a RHESSI még csak Ukrajna közelében se járt.

Mostanra a legvalószínűbb megoldásnak a meteor tűnik. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint a jelenség még Belaruszból is megfigyelhető volt, így az ukrán űrügynökség szerint valószínűleg egy égitest légkörbe csapódása okozhatta.

A kijevi kormányhivatalnokok szerint ettől fogva a szakértők dolga feltárni, hogy ténylegesen mi okozhatta a jelenséget, de a lényeg, hogy a fővárost nem fenyegette. (Via BBC)