Eladó a Dunaferr

gazdaság
2023 április 21., 18:11

Megkezdődik a Dunaferr vasmű értékesítésé, szúrta ki a Portfolio. A Fővárosi Törvényszék által közzé tett részvételi felszólításból kiderül, hogy az értékesítés közel 3700 dolgozó érint. A leendő vásárló nemcsak a vasmű szovjet felmenőkkel rendelkező technológiáit kapja meg, de vállalnia kell a környezetvédelmi terhekből fakadó kötelezettségeket is. A felszólítás szerint a felvásárlással a Dunaferrnél 3034, míg a kokszolónál 612 ember állása maradhatna meg.

A Dunaferr főbejárata  2021. augusztus 7-én.
photo_camera A Dunaferr főbejárata Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

A Dunaferr felszámolását a törvényszék már decemberben elrendelte miután a cég nem tudta teljesen kifizetni dolgozóit. Áprilisban pedig a vasmű kohóiért felelős ISD Kokszoló is becsődölt, úgyhogy most a két adóst egy társaságként adnák el.

Az ukrán központú Metinvest Holding januárban jelezte, felvásárolná a Dunaferrt, írta a Dunaujváros.hu „nem hivatalos, de megbízható kormányzati” forrásokra hivatkozva

Orbán Viktor aztán februárban bejelentette, hogy a következő fél évben az állam kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami több mint 16 milliárd forintot jelent.