Munkahelyi bullying vádja miatt lemond a brit miniszterelnök-helyettes

külföld
2023 április 21., 09:49

Dominic Raab péntek reggel jelentette be lemondását. Közölte, hogy azért távozik, mert korábban megígérte, hogy lemond, ha a vizsgálat „bármilyen megfélemlítésre utaló megállapítást tesz”. „Fontosnak tartom, hogy álljam a szavam” - tette hozzá. Raab azonban vitába szállt a vizsgálat megállapításaival.

„Miközben kötelességemnek érzem, hogy elfogadjam a vizsgálat eredményét, az kettő kivételével az ellenem felhozott állítások mindegyikét elutasította” - mondta. „Úgy vélem továbbá, hogy a két kedvezőtlen megállapítás hibás, és veszélyes precedenst teremt arra nézve, hogy milyen a helyes kormányzati magatartás”.

Raab novemberben kezdeményezte a vizsgálatot, azután, hogy több közszolga panaszt tett ellene. Rishi Sunak helyettese korábban azt mondta, hogy nem tartja magát bűnösnek a munkahelyi bullying vádjában, de nem fog bocsánatot kérni azért, amit ő „egyenes” viselkedésnek nevezett.

Dominic Raab  2023. január 31-én, a kabinetülés után elhagyja a Downing Street 10-et.
photo_camera Dominic Raab 2023. január 31-én, a kabinetülés után elhagyja a Downing Street 10-et. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Rishi Sunak miniszterelnök hivatala csütörtökön megerősítette, hogy kézhez kapták a vizsgálat Raabbal kapcsolatos megállapításait, és közölték, hogy mérlegelik, mi legyen a következő lépés. Az ellenzéki Munkáspárt azzal vádolta Sunakot, hogy bizonytalankodik az ügyben.

Raab lemondólevelében világossá tette, hogy megkérdőjelezi, hogy a nem nyilvános jelentés milyen mértékben negatív rá nézve.

Egyrészt azt mondta, hogy a kormány minisztereinek „képesnek kell lenniük arra, hogy közvetlen felügyeletet gyakoroljanak a vezető tisztviselőkkel szemben a brit nép nevében folytatott kritikus tárgyalások során", másrészt pedig azt, hogy „képesnek kell lenniük arra, hogy közvetlen kritikai visszajelzést adjanak a vezető tisztviselőknek szóló tájékoztatókról és beadványokról, annak érdekében, hogy megszabják a normákat és előmozdítsák a reformot, amit a közvélemény elvár tőlünk".

„Azzal, hogy a vizsgálat ilyen alacsonyra tette a bullying küszöbét, veszélyes precedenst teremtett” - mondta Raab. „Ez ösztönözni fogja a miniszterek elleni hamis panaszokat, és dermesztő hatással lesz azokra, akik az önök kormánya - és végső soron a brit nép - nevében a változásokat ösztönzik”.

Raab beszámolója szerint az ellene indított vizsgálatról Adam Tolley nyomozó „arra a következtetésre jutott, hogy négy és fél év alatt egyszer sem káromkodtam vagy kiabáltam senkivel, nemhogy dobáltam volna valamit, vagy máshogy fizikailag megfélemlítettem volna bárkit, és nem is becsméreltem senkit”.