Nem találta elég keménynek, visszadobta az elnök az ugandai melegtörvényt

külföld
2023 április 21., 05:10

Uganda elnöke, Yoweri Museveni nem írta alá a homoszexualitásért akár halálbüntetés kiszabását is lehetővé tévő törvényt - írja a Guardian. Az vele a problémája, hogy nem találja elég szigorúnak, úgyhogy vissza is küldte a parlamentnek.

A döntést csütörtökön jelentették be az elnök és a kormánypárti képviselők tárgyalása után, akik abban egyeztek meg, hogy a törvényjavaslatot „javítási javaslatokkal” visszaadják a nemzetgyűlésnek.

Denis Hamson Obua frakcióvezető a döntést követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elnök elvben beleegyezett a törvénytervezet törvénybe iktatásába. Beszélt arról is, hogy az elnök várhatóan kedden vitatja meg a tervezetet a parlamenti bizottsággal.

Museveninek 30 napja van arra, hogy vagy aláírja a jogszabályt, vagy visszaadja a parlamentnek felülvizsgálatra, vagy megvétózza azt, és erről tájékoztassa a parlament elnökét. A törvény azonban az ő jóváhagyása nélkül is törvényerőre emelkedhet, ha kétszer is visszaküldi a parlamentnek.

Az ugandai parlament 2023. március 21-én fogadta el az eddig is alkalmazott melegtörvény újabb szigorítását. Erről korábban részletesen itt írtunk. Ennek értelmében „súlyos homoszexualitás” esetén akár halálbüntetés is kiszabható, ami a HIV-pozitív melegekre, a beleegyezés nélkül vagy kényszer hatására, gyermekek, szellemi vagy fizikai fogyatékkal élők ellen, „sorozatos elkövetők” által elkövetett szexuális cselekményekre, illetve vérfertőzésre vonatkozik. Ha pedig azonos neműeket szex közben rajtakapnak, életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak.

Büntetnék a homoszexualitás népszerűsítését és támogatását is, és megtiltanák azt is, hogy valaki az LMBT-közösség tagjaként határozza meg magát, ha pedig leszbikusnak, melegnek, biszexuálisnak vagy transzneműnek vallja magát, tíz év börtönt kaphat.

A törvényjavaslat egy korábbi változata nemzetközi bírálatokat váltott ki, és később az ugandai alkotmánybíróság eljárási okokra hivatkozva érvénytelenítette. Egyébként a nagyrészt keresztény-konzervatív kelet-afrikai országban a homoszexualitást eddig is életfogytiglannal lehetett büntetni.

A törvénytervezetet, amit az ENSZ emberi jogi vezetője, Volker Türk korábban „megdöbbentőnek és diszkriminatívnak” minősített, március 21-én 389 képviselő szinte egyhangúlag fogadta el.

Museveni azt mondta, kormánya megpróbál ellenállni a nyugati törekvéseknek, hogy „normalizálják” az általa „devianciáknak” nevezett dolgokat. „A nyugati országoknak abba kellene hagyniuk azt, hogy az emberiség idejét arra pazarolják, hogy megpróbálják ráerőltetni a saját gyakorlatukat más emberekre” - mondta.

Papa De ugandai aktivista tüntet a törvény ellen Pretoriában 2023. április 4-én.
photo_camera Papa De ugandai aktivista tüntet a törvény ellen Pretoriában 2023. április 4-én. Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

Ezen a héten vezető tudósok és akadémikusok egy csoportja Afrikából és a világ minden tájáról sürgette Musevenit, hogy vétózza meg a törvényjavaslatot, mondván, „a homoszexualitás az emberi szexualitás normális és természetes változata”. A levél szerzői Museveni felhívására reagálva, aki tudományos és orvosi véleményt kért a homoszexualitásról, azt írták: „A tudomány ebben a témában kristálytiszta”.

Glenda Gray, a Dél-afrikai Orvosi Kutatási Tanács elnöke azt mondta: „A melegség természetes és normális dolog, bárhol is forduljon elő a világon. A szexuális orientáció nem ismer határokat. A retorika ellenére a homoszexualitás nem egy ártalmas nyugati import”.

„Ha valami, akkor az államilag támogatott homofóbia az, ami nem afrikai és az ubuntu [emberség mások iránt] elveivel ellentétes, nem pedig a homoszexualitás” - mondta.

Az ugandai melegtörvény korábban felkeltette Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője figyelmét is: a Sajtóklub korábbi adásában azt mondta, vagy egy jó híre. Mégpedig az, hogy „Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik”. A bubuk szóval vélhetően olyan emberekre utalt, akiknek nem heteroszexuális az orientációjuk.

Csütörtökön aztán a Médiatanács közleményt adott ki, melyben arról írnak, eljárást indítanak a Sajtóklubnak helyet adó Hír Tv ellen emberi méltósághoz való jog megsértése és kirekesztés gyanúja miatt.