„Nagybetűs pedagógusokra van szükségünk, akik nyomot tudnak hagyni egy életen keresztül a gyermekeinkben”

oktatás
2023 április 23., 09:51

Az oktatás és a köznevelés szíve-lelke a pedagógus, hogy milyen felnőtté válnak gyermekeink, az a pedagógusoktól is függ – jelentette ki az Eduline híre szerint Novák Katalin köztársasági elnök Tolcsván. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen emléktáblát adtak át Kovács Béla – Tolcsva díszpolgára, az államfő korábbi gimnáziumi tanára – születésének 106. évfordulója alkalmából.

Novák egyebek mellett elmondta, „azt szeretnénk, ha a legjobbak választanák a pedagógushivatást, ha a legelhivatottabbak lennének azok, akik gyermekeink nevelését mellettünk, szülők mellett a hétköznapokban teljesítik”. Meg azt is mondta, hogy „mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalokat megszólítsa a pedagógusszakma, valamint vissza lehessen hívni a pályára azokat, akik valami miatt elhagyták ezt a hivatást”. „Jó pedagógusokra van szükségünk, elhivatott pedagógusokra van szükségünk, olyan nagybetűs pedagógusokra, akik nyomot tudnak hagyni egy életen keresztül a gyermekeinkben” – fogalmazott.

photo_camera Novák Katalin (középen, a bajszos férfi mellett) Tolcsván, a Kovács Béla-elméktábla átadásán Fotó: Bartos Gyula

A pedagógus-szakszervezetek az elmúlt hetekben rendszeresen jelezték kifogásaikat a tanárokat ellehetetlenítő státusztörvény miatt, amely mellett rendületlenül kitart a kormány. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvezetője korábban azt mondta, „minden oka megvan” a pedagógusoknak és mindenki másnak is, hogy április 24-én csatlakozzanak a következő országos sztrájknaphoz.