Tanárok ülősztrájkoltak a belügynél, délután tüntetés is lesz

oktatás
2023 április 24., 05:40

Nagyjából ötvenen érkeztek hétfőn reggel fél nyolckor a Belügyminisztérium épülete elé, és csendben leültek a bejárat elé, tiltakozva a státusztörvény ellen. A pedagógusok mellett diákok és ellenzéki parlamenti képviselők is megjelentek. Az ülősztrájkot időnként dudálva támogatták az autósok.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Az akciót nem jelentették be előre, ezért a rendőrök távozásra szólították fel a tüntetőket. Mindenkit egyesével igazoltattak, de nem oszlatták fel a tüntetést, végül a résztvevők maguktól távoztak.

A megmozdulás végén felolvastak egy szöveget arról, hogy a hatalom elzárkózik a párbeszédtől, és lehetetlenné teszi a tárgyalást. „Szabad ország, szabad oktatás” - kiáltották végül.

Délután négytől tüntetést is tartanak Budapesten a szakszervezetek és az oktatási mozgalmak az általuk „bosszútörvénynek” nevezett javaslat ellen.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

A státusztörvény jelentősen növelné a tanárok munkaidejét, és a tankerület irányíthatná őket az intézmények közt. Sztrájk esetén a diákokat is máshová irányíthatnák, és az - akár tiltakozás miatt - elmaradt tanítási napokat a tanév meghosszabbításával pótolhatnák.

A tankerület lehetőséget kapna, hogy átírja egy-egy iskola pedagógiai programját, és a diákokat érintő fegyelmi ügyeket is elvennék a tantestülettől. A tervezet ezenkívül adminisztratív módon próbálná csökkenteni a pedagógushiányt, például több részmunkaidőst tanárt vehetnének fel az iskolába.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

A törvényjavaslat alapján a szakszervezetek jogait is tovább csorbítanák: csak akkor lenne köteles tárgyalni velük a kormány, ha legalább a pedagógusok 10 százalékát tömörítik.

Az aHang oldalán eddig közel ötezer tanár jelezte, hogy akár felmondana, ha elfogadják a törvényt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közvetítése a reggeli eseményről:

link Forrás