36 milliárd osztalékot kaphat a Fidesz kedvenc tehetséggondozója a Mol és a Richter nyeresége után

belföld
2023 április 25., 06:42

Összesen 91 milliárd forint osztalékot vehetnek fel az állam helyett a vagyonkezelő alapítványok a Mol és a Richter nyeresége után, írja a 24.hu. A lap szerint

  • a Fidesz kedvenc tehetséggondozója, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 36 milliárd,
  • a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) 36 milliárd,
  • a Mol–Új Európa Alapítvány 15 milliárd,
  • a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány pedig 3,8 milliárd forintnyi osztalékot vehet fel az államtól kapott részvénycsomag révén.

Vagyis a két legnagyobb haszonélvező az MCC, aminek kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, és a Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó MUC, amelynek első embere Hernádi Zsolt Mol-vezér. Mindkettő tíz-tíz százaléknyi tulajdonrészt kapott Molban és a Richterben, így előbbiből 28,7–28,7 milliárd, utóbbiból pedig 7,3–7,3 milliárd forint osztalékot kaphatnak.

A lap kérdésére, hogy mire fordítják ezt a várhatóan 36 milliárdos osztalékot, a MUC azt válaszolta, „bevételeit, pénzeszközeit az egyetem működtetésére, ösztöndíjakra, beruházásokra fordítja”. Hasonlóan reagált az MCC, azt írták, „bevételeit diákok oktatására, az intézmény működésére fordítja”.