Az EU újabb 1,5 milliárd eurót küldött Ukrajnának

háború
2023 április 25., 12:11

Az Európai Bizottság hétfőn további 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) harmadik részleteként.

A hitelként nyújtandó támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használhatók fel.

Az Ukrajnának nyújtott kedvezményes kölcsön folyósítása feltételek teljesítéséhez kötött. Kifizetéséhez Ukrajnának meg kell erősítenie intézményrendszerét és fel kell készítenie a helyreállításra és az EU-tagság felé vezető útra. A feltételek között korrupcióellenes intézkedések, igazságügyi reformok, a jogállamiság tiszteletben tartása, jó kormányzás és az intézmények modernizációja szerepel. A reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd.

A hétfői kifizetésre azután került sor, hogy a Bizottság megállapította: Ukrajna továbbra is kielégítő haladást ért el a szakpolitikai feltételek végrehajtása terén, és teljesítette a jelentéstételi követelményeket, amik célja a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználásának biztosítása. „Ukrajna jelentős előrelépést ért el a jogállamiság megerősítése, a pénzügyi stabilitás fokozása, a jobb üzleti környezet előmozdítása terén” – közölte a testület.

Ursula von der Leyen Zelenszkijjel február 2-án Kijevben.
photo_camera Ursula von der Leyen Zelenszkijjel február 2-án Kijevben. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

Összességében a háború kezdete óta az Ukrajnának nyújtott támogatás 68 milliárd eurót tesz ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a támogatásról azt mondta: „Ukrajna sikeresen visszaveri az orosz agressziót, ugyanakkor a jövője szempontjából alapvető reformokat hajt végre. […] Az unió 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatása nélkülözhetetlen hozzájárulást nyújt ahhoz, hogy Ukrajna továbbra is fizesse a béreket és a nyugdíjakat, működtesse a kórházakat és az iskolákat, és képes legyen helyreállítani infrastruktúráját.” (MTI)