Kiakadtak az indiai miniszterek a Der Spiegel karikatúráján, ami a Kínával való népességversenyükön élcelődik

INTERNET
2023 április 25., 13:16

Kiakadtak az indiai miniszterek a német Der Spiegel magazin egyik karikatúráján: a rajzon egy rozoga, emberektől roskadozó indiai vonat látható, ahogy elhúz egy elegáns, hipermodern kínai vonat mellett, aminek csupán két utasa van. A karikatúra a két ország népességversenyén élcelődik, ami valójában kicsit többről szól.

Két hete írtuk meg, hogy India nemsokára átveheti „a világ legnépesebb országa" címet az ötvenes évek óta csúcstartó Kínától, és az ENSZ hétfői jelentése szerint ez már meg is történt.

link Forrás

Kanchan Gupta információs és műsorszolgáltatási miniszter „felháborítóan rasszistának" nevezte a rajzot, és a New York Times karikaturistájának közel tíz éves alkotásához hasonlította, amiért a lapnak utólag bocsánatot is kellett kérnie.

A fordulat komoly társadalmi és gazdasági következményekkel járhat. Indiában emelkedik a munkaképes korúak száma, és csökkent a csecsemőhalandóság is, ami pörgetheti a gazdasági aktivitást, Kínában viszont egyre kevesebb aktív dolgozónak kell gondoskodnia az idősödő lakosságról. Mindkét ország népessége külön-külön meghaladja az 1,4 milliárdot, összesen pedig a Föld mintegy nyolcmilliárd lakójának több mint egyharmadát teszik ki.

(via Guardian)