Amerikai cégekkel együttműködve gyűjt háborús bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékokat Ukrajnában az FBI

háború
2023 április 26., 07:18

Ukrajna együttműködik az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) és amerikai vállalatokkal, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az oroszok által elkövetett háborús bűnökre, közölték magas rangú amerikai tisztviselők. Ilyen adatok például a földrajzi helymeghatározási és mobiltelefon-információk.

photo_camera Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

A háború kezdete óta az ukrán hatóságok digitális információkat gyűjtenek a frontról és a feldúlt ukrán városokról, mondta Alex Kobzanets, az FBI különleges ügynöke, aki korábban az ügynökség jogi attaséjaként dolgozott Ukrajnában.

„Az adatok összegyűjtése, elemzése és feldolgozása az FBI tapasztalatai alapján történik” – mondta Kobzanets, hozzátéve, hogy ez a munka magában foglalja a mobiltelefon-információk vizsgálatát, a DNS-minták törvényszéki elemzését, valamint a harctérről begyűjtött holttestek elemzését.

Az FBI az elmúlt másfél évben azon dolgozott, hogy az Ukrajnában tartózkodó orosz kollaboránsokat és kémeket, valamint az invázió idején Kijeven kívül tevékenykedő orosz erőket is azonosítsa, mondta Kobzanets.

Az amerikai biztonsági cégek és tisztviselők Ukrajna fontos partnerei az orosz kibertámadások kivédésében, amikkel legalább 2015 óta küzd Ukrajna. Illia Vitiuk, az ukrán biztonsági szolgálat kiberbiztonsági osztályának vezetője elmondta, hogy bár az elmúlt években nőtt az Ukrajna elleni orosz támadások száma, az utóbbi hónapokban ezek célzottabbá váltak.

„Nagyon nehéz büntetőügyben bizonyítani, hogy ki a felelős” – mondta Vitiuk, hozzátéve, hogy fontos számukra, hogy minél több információt szerezzenek az orosz kiberbűnözőkről. „Úgy gondoljuk, hogy a mostani háború újdonság a kiberháborús bűncselekmények történetében” – mondta. (Reuters)