Háborús bűnökkel vádolt politikust szabadítottak ki egy szudáni börtönből

külföld
2023 április 26., 05:14

A polgárháborús helyzetet kihasználva több rab is kiszabadult a kartúmi Kobe börtönből, köztük legalább egy olyan korábbi politikus, akit háborús bűnökkel vádol a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság - írja a BBC.

Ahmad Harun, a szintén háborús bűnökkel vádolt, 2019-ben megpuccsolt Omar al-Basír elnök szövetségese és minisztere volt, akit azzal vádolnak, hogy 2003-ban és 2004-ben milíciát szervezett, akiknek kiadta, hogy terrorizálják a kisebbségi etnikumokhoz tartozó civil lakosságot Darfur régióban. Ekkor Harun épp a szudáni kormány belügyminisztere volt, miközben az általa szervezett és támogatott Janjaweed szabadcsapatok civileket öltek, kínoztak, erőszakoltak és több tízezer embert kergettek el az otthonaikból. Harun 2007-től mindezek után az ország humanitárius ügyekért felelős minisztere lett, majd Észak-Kordofan régió kormányzója volt, amikor 2019-ben Basírt megpuccsolták.

photo_camera Ahmad Harum (bal oldalon) és Omar al-Basír (középen) 2009-ben. Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Harun az egyik szudáni tévének küldött közleményben megerősítette, hogy a Basír-kormányok több korábbi tisztségviselőjével együtt kiszabadult a börtönből, de közölte, hogy kész bíróság elé állni, ha a szudáni igazságszolgáltatás rendje helyre áll. A népirtással vádolt Omar al-Basír szintén a Kobe börtönben volt, de nem tudni, hogy ő is a kiszabadított emberek között volt-e, mert a 79 éves volt elnök az elmúlt időben sokat volt kórházban.

Hétfőn Anthony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy háromnapos tűzszünetben állapodott meg egymással a szudáni hadsereg (SAF) és a Gyorsreagálású Támogató Erők (Rapid Support Forces, RSF) nevű, a darfúri háborúban számos emberiesség elleni bűncselekményt elkövető Janjaweed milíciából kinőtt félkatonai szervezet. (BBC)