Megölték a kabuli repülőtéren elkövetett robbantás mögött álló ISIS-vezetőt a tálibok

külföld
2023 április 26., 05:03

Az Afganisztánt irányító tálibok megölték az Iszlám Állam terrorszervezet magas rangú tagját, aki a feltételezések szerint kitervelte a kabuli repülőtéren 2021-ben elkövetett pusztító robbantást, közölték amerikai tisztviselők. A támadásban 170 civil és 13 amerikai katona halt meg.

Evakuálás Kabulból, 2021. augusztus 21.
photo_camera Evakuálás Kabulból, 2021. augusztus 21. Fotó: EyePress via AFP

A terroristát már hetekkel ezelőtt megölték, de időbe telt, amíg megerősítették a halálát, mondták amerikai tisztviselők a CBS-nek. A nevét nem hozták nyilvánosságra, és arról sem mondtak semmit, honnan tudták meg, hogy ő a felelős a robbantásért. „A kormány szakértői nagy biztonsággal állítják, hogy valóban ez a személy volt a fő felelős" – mondta egy tisztviselő.

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok április elején értesült a vezető haláláról. Nem világos, hogy a tálibok célpontja volt-e, vagy az Iszlám Állam és a tálibok között zajló harcok során ölték meg, írta a lap.

photo_camera Mentők viszik el a kabuli robbantás egyik sérültjét. Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

2021. augusztus 26-án, helyi idő szerint 18 óra körül egy öngyilkos merénylő sétált a kabuli repülőtér egyik kapujánál a várakozó családok közé. Hatalmas tömeg gyűlt össze a környéken, az emberek abban reménykedtek, hogy felférnek az evakuációs járatokra, amikkel az amerikai csapatok elhagyják Afganisztánt. A robbanás órákkal azután történt, hogy a nyugati kormányok figyelmeztették állampolgáraikat, hogy maradjanak távol a repülőtértől, mert az Iszlám Állam támadásának közvetlen veszélye miatt.

Joe Biden amerikai elnök kormánya egy új jelentésben elődjét, Donald Trumpot okolja az átláthatatlan afganisztáni kivonulásért. A jelentés 12 oldalas összefoglalója szerint Bident a mai napig súlyosan korlátozzák Trump korábbi döntései, köztük a tálibokkal kötött 2020-as megállapodás a háború befejezéséről. Trump a vádakra úgy reagált, hogy a Fehér Ház „dezinformációs játékot” játszik. (BBC)