14 év után hagyhatta el Iránt Jafar Panahi Arany Medve-díjas filmrendező

külföld
2023 április 27., 12:56
Poszter Jafar Panahiról a 2023-as Berlinálén
photo_camera Poszter Jafar Panahiról a 2023-as Berlinálén Fotó: JOHANNES EISELE/AFP

14 év után váratlanul felfüggesztették Jafar Panahi filmrendező utazási tilalmát Iránban.

Kedd este a filmrendező felesége, Tahereh Saedi tett ki egy posztot arról, amint férjével épp egy közelebbről meg nem határozott reptéren landoltak. A képen a pár bőröndök gyűrűjében látható.

„14 év után végre feloldották Jafar utazási tilalmát, úgyhogy néhány napra elutaztunk...” - írta a nő az Instragramon, ahol kommentelők találgatták, vajon hova utazhattak. A legtöbben Franciaországra gyanakszanak.

A 62 éves Panahit februárban engedték ki a börtönből, miután éhségsztrájkot hirdetett, hogy tiltakozzon a törvénytelenül és embertelenül működő iráni igazságszolgáltatás ellen. Óvadék ellenében engedték szabadon. Tavaly júliusban, Teheránban tartóztatták le, amikor a ügyészi hivatal előtt követelte barátja és kollégája, az Arany Medve-díjas Mohammed Raszulov szabadon engedését.

Panahit az iráni filmművészet egyik élő legendájaként tartják számon. A leghíresebb filmjei a Kör, az Ez nem egy film, az Arany Medve-díjat nyert Taxi Teherán, a Parde és a tavalyi No bears, ami Velencében különdíjat kapott a zsűritől.

A rendezőt 2009-ben azért tiltották el eredetileg az utazástól, mert részt vett egy diák temetésén, aki a zöld forradalomban vett részt, és egy olyan filmet készített elő, ami a lázongásról szólt volna. A következő évben 6 év felfüggesztett börtönre ítélték és 20 évre megtiltották, hogy elhagyja az országot, amiért rendszerellenes propagandát terjesztett. (Variety / Guardain)