A Telex nevével visszaélve törték fel a Corvinus, az ELTE és az Óbudai Egyetem Neptun rendszerét

oktatás
2023 április 27., 04:34

Szerda este a Telex nevével visszaélve törték fel ismeretlenek több magyar egyetem Neptun rendszerét, írta a lap. A Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE és az Óbudai Egyetem hallgatói is érintettek az ügyben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem közleményében azt írta, hogy az április 26-án az esti órákban történt, több hazai egyetemet is érintő informatikai incidens miatt a Neptun rendszer ideiglenes leállításáról döntött. Azt is írták, hogy megkezdték az eset kivizsgálását és megteszik a szükséges lépéseket. „A rendszer újraindításáig hallgatóink türelmét kérjük, egyben felhívjuk figyelmüket, hogy rendszeren belül érkezett hamis – nem az üzemeltetőtől származó – levelekre semmiképpen ne válaszoljanak” – írták.

A Corvinus azt írta az esettel kapcsolatban, hogy egyik hallgatójuk Neptun-fiókját érte külső támadás, ennek következtében kaptak hamis üzeneteket a hallgatók. Az esetet azonnal észlelték, és megtették a szükséges lépéseket. „Ezek az üzenetek nem eredetiek, és semmilyen körülmények között nem szabad válaszolni rájuk. (A levélben említett médiumnak nincs köze a támadáshoz)” – írták.

Az intézmény továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a hallgatók a jelszavakat rendszeresen változtassák meg, legyenek figyelemmel a gyanús e-mailekre és azokban ne kattintsanak semmilyen gombra vagy linkre.